Rizoto s parmezánem a černými lanýži - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 40 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Rizoto s parmezánem a černými lanýži
Rizoto s parmezánem a černými lanýži
Celkový čas: | 40 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 25 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 38540 |
Kategorie: | Rizota |
Ingredience
8 dl | Bujón natur kuřecí |
1 stroužek | Česnek |
4 polévková lžíce | Créme fraiche |
100 g | Lanýž |
100 g | Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce | Olej z vlašských ořechů |
1 polévková lžíce | Pažitka |
0,5 kávová lžička | Pepř bílý |
0,5 polévková lžíce | Petržel kudrnka |
240 g | Rýže Arborio |
2 ks | Šalotka |
0,5 kávová lžička | Sůl |
50 g | Sýr Parmezán |
1 kávová lžička | Tymián sušený |
2 dl | Víno bílé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 65g |
---|---|
Cholesterol | 38,5mg |
Draslík | 427,8mg |
Vláknina | 2g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 9,4mg |
Vitamín E | 0,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 29,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Pažitka, Pepř bílý, Šalotka, Sůl, Sýr Parmezán, Tymián sušený, Víno bílé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Bujón natur kuřecí, Créme fraiche, Lanýž, Máslo čerstvé, Olej z vlašských ořechů, Petržel kudrnka, Rýže Arborio mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Rizoto s parmezánem a černými lanýži postup přípravy receptu:
1 | Rýži Arborio dobře promyjeme a necháme ji v sítu okapat. Černé lanýže dobře kartáčkem očistíme, omyjeme a osušíme. Nastrouháme je na tenké plátky. Oloupanou šalotku a česnek pokrájíme nadrobno. Pažitku s petrželkou kudrnkou omyjeme, vodu setřepeme a drobně je pokrájíme. |
2 | Rozpálíme ořechový olej a šalotku zpěníme. Přidáme rýži a celou dobu, než se uvaří, ji budeme míchat! |
3 | Rýži promícháme s cibulkou, česnekem, přidáme sušený tymián, přilijeme bílé suché víno, a za stálého míchání rýži povaříme asi 2 minuty. Pak postupně budeme za stálého míchání přilévat drůbeží bujon, zmírníme teplotu a pomalu rýži vaříme 16 minut. |
4 | Přimícháme nastrouhané plátky čerstvého másla (50 g) a parmezán. Stále mícháme a rýži vaříme ještě 1-2 minuty. Pak přimícháme Crème fraîche, dochutíme solí a bílým pepřem a promícháme s nakrájenými bylinkami. |
5 | Rizoto rozdělíme na talíře, posypeme nastrouhanými lanýži a podáváme. |
Poznámka
Lanýže můžeme dle libosti zaměnit za smrže.