Opečený italský chleba & topinky z bílého pečiva - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 30 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Opečený italský chleba & topinky z bílého pečiva
Celkový čas: | 30 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 10 minut |
Autor: | kvapil |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (57%) |
ID receptu: | 39037 |
Kategorie: | Předkrmy |
Ingredience
1 kávová lžička | Balsamico ocet |
1 hrst | Bazalka |
3 stroužek | Česnek |
1 ks | Chilli paprička |
500 g | Chléb italský |
400 g | Fazole cannellini |
250 g | Hrášek mražený |
1 ks | Hrušky |
150 g | Mozzarella |
1 špetka | Muškátový oříšek |
3 dl | Olej olivový |
5 polévková lžíce | Olej olivový extra panenský |
1 špetka | Pepř černý mletý |
2 polévková lžíce | Petržel - nať |
4 ks | Rajčata soudková |
1 kávová lžička | Rozmarýn čerstvý |
1 hrst | Rukola |
1 kávová lžička | Sůl |
80 g | Sýr ovčí tvrdý - Pecorino |
0,5 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 48g |
---|---|
Cholesterol | 0,6mg |
Draslík | 673,7mg |
Vláknina | 9g |
Vitamín A | 72,2mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 39,5mg |
Vitamín E | 3,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 1,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Balsamico ocet, Bazalka, Česnek, Chilli paprička, Hrušky, Muškátový oříšek, Rozmarýn čerstvý, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Chléb italský, Fazole cannellini, Hrášek mražený, Mozzarella, Olej olivový, Olej olivový extra panenský, Pepř černý mletý, Petržel - nať, Rajčata soudková, Rukola, Sýr ovčí tvrdý - Pecorino mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Opečený italský chleba & topinky z bílého pečiva postup přípravy receptu:
1 | Nakrájený italský chleba slabě potřeme olivovým olejem a opečeme v toustovači nebo rozpálené troubě, potřené crostini opečeme na pánvi. Obojí podáváme s připravenými směsmi. |
2 | Opečený chleba poklademe směsí nasekaných rajčat s přepůlenými kuličkami mozzarelly, olivovým olejem, drceným česnekem, nasekanou bazalkou a osolíme. Zdobíme rukolou. |
3 | Na hráškové crostini potřebujeme směs z mraženého hrášku, který v troše vody přivedeme k varu, slijeme, rozmačkáme, osolíme, opepříme a přidáme špetku muškatového oříšku. Na kostičky nakrájíme vykrojenou hrušku i se slupkou, pokapeme balsamikovým octem a promícháme s nastrouhaným sýrem pecorino. Topinky z bílého pečiva pomažeme hráškovou směsí a ozdobíme ochucenými hruškami. |
4 | Fazole slijeme a propláchneme. Do zahřátého olivového oleje, vsypeme uvařené, propláchnuté a okapané fazole, osolíme, přidáme rozmarýn a chilli a mícháme asi minutu. Pak vše rozmačkáme a dochutíme česnekem. Podáváme s opečeným chlebem ozdobeným petrželkou a čerstvě mletým černým pepřem. |
Poznámka
Můžeme zkusit některou z dalších možností! Nadrobno nakrájíme 4 větší vyzrálá rajčata, svazek čerstvé bazalky, zakapeme panenským olivovým olejem, osolíme, opepříme, přidáme 2 stroužky drceného česneku a zlehka promícháme. Podáváme na opečeném bílém pečivu. Houbové: Nejdřív připravíme tzv. gremolatu z nadrobno nasekaného 1 stroužku česneku, 4 lžíc hladkolisté petrželky, 16 zelených oliv a 2 lžičkami strouhané kůry z biocitronu. Přidáme 500 g očištěných a nakrájených hub (směs žampionů a hlívy ústřičné). Na 3 lžících olivového oleje zesklovatíme 3 nakrájené šalotky, 2 stroužky nadrobno nasekaného česneku, přidáme houby a mícháme ještě minutu. Podlijeme 5 lžícemi bílého vína, osolíme, opepříme a vaříme, až se víno vstřebá, potom přimícháme hrst nasekané hladkolisté petrželky. Navršíme na opečené chleby a posypeme připravenou gremolatou. Bleskové bruschetty natřeme červeným pestem, ozdobíme zakysanou smetanou a lístkem rukoly. Můžeme přidat kousek pikantního italského či španělského salámu. Použijeme-li zelené pesto doplníme sušenou šunkou.