Svěží zázvorový koláč - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 60 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Svěží zázvorový koláč
Celkový čas: | 60 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 39951 |
Kategorie: | Koláče |
Ingredience
1 ks | Citrony |
30 g | Mandle plátky |
šlehačka | |
---|---|
1 polévková lžíce | Cukr moučkový |
2,5 dl | Smetana 33% (šlehačka) |
těsto | |
70 g | Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce | Med včelí |
1 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká |
1 polévková lžíce | Rum |
140 g | Sušenky zázvorové |
citronový krém | |
1 polévková lžíce | Citronová kůra |
1,8 dl | Citronová šťáva |
170 g | Cukr krupice |
1 špetka | Sůl |
3 ks | Vaječný žloutek slepičí |
0,6 dl | Voda pitná |
25 g | Želatina |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 57g |
---|---|
Cholesterol | 244,9mg |
Draslík | 162,2mg |
Vláknina | 3g |
Vitamín A | 228,1mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 27,7mg |
Vitamín E | 0,7mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 15,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citrony, Cukr moučkový, Med včelí, Rum, Sušenky zázvorové, Citronová kůra, Citronová šťáva, Cukr krupice, Sůl, Vaječný žloutek slepičí, Voda pitná, Želatina mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mandle plátky, Smetana 33% (šlehačka), Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Svěží zázvorový koláč postup přípravy receptu:
1 | Připravíme šlehačku: vychlazenou smetanu na šlehání vyšleháme el. metlou do husté pěny. Přidáme lžíci prosátého moučkového cukru a chvilku ještě šleháme. (Šlehačka by měla minimálně zdvojnásobit objem.) Můžeme ji připravit 3-4 hodiny předem. |
2 | Želatinu (25 g) dáme do rendlíku, zalijeme ji 0.6 dl vody a necháme ji 30 minut nabobtnat. |
3 | Do kastrolku dáme 1.75 dl citronové šťávy, kterou smícháme s 3 rozšlehanými žloutky, 1 lžící nastrouhané citronové kůry, 170 g cukru krupice a špetkou soli. Kastrolek se směsí dáme na plotnu, pomalu mícháme a zahříváme až do doby, kdy začne houstnout. Pak směs odstavíme z plotny. |
4 | K želatině přimícháme citronovou směs a za stálého míchání při mírné teplotě zahříváme ve vodní lázni (60 °C) do úplného rozpuštění želatiny. Pak ji necháme vychladnout a když začne tuhnout - želírovat (asi po 10-15 minutách), přimícháme do ní šlehačku. Krém dáme do chladničky. |
5 | Zázvorové sušenky rozmixujeme, promícháme je s rozehřátým máslem a s 1 lžící tekutého medu a 1 lžící rumu. Pak přimícháme 1 lžíci mouky a směs dobře promícháme. Směs rovnoměrné vtlačíme do kulaté formy o průměru 22-23 cm. Těsto dáme na střed formy a postupně od středu ho rovnoměrně vytlačíme až k okrajům (pokud by se těsto lepilo na prsty, omočíme je v práškovém cukru). |
6 | Pečeme v předehřáté troubě při 175 °C 15 minut. Upečený koláč vyjmeme a necháme vychladnout. |
7 | Chemicky neošetřený citron omyjeme, osušíme a nakrájíme na plátky. |
8 | Citronový krém dáme na koláčový korpus, povrch upravíme, posypeme plátky mandlí, do středu ozdobně položíme plátky citronu a dáme do chladničky na 3 hodiny vychladit. |