Oříškový koláč s ananasem a drobenkou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 70 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Oříškový koláč s ananasem a drobenkou
Celkový čas: | 70 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 40644 |
Kategorie: | Koláče |
Ingredience
křehké těsto oříškové | |
---|---|
20 g | Cukr moučkový |
60 g | Máslo čerstvé |
55 g | Mouka pšeničná hladká |
1 kávová lžička | Ocet vinný |
15 g | Ořechy lískové |
1 špetka | Sůl |
1 ks | Vaječný žloutek slepičí |
2 polévková lžíce | Voda pitná |
drobenka | |
50 g | Cukr třtinový |
120 g | Marcipánová hmota surová |
6 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
100 g | Mouka polohrubá |
15 g | Ořechy vlašské |
1 špetka | Sůl |
náplň | |
4 polévková lžíce | Brusinky sušené |
1 kg | Kompot ananasový |
2 polévková lžíce | Likér Maraschino (Maraska) |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 74g |
---|---|
Cholesterol | 97,7mg |
Draslík | 235,7mg |
Vláknina | 5g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 12,5mg |
Vitamín E | 0,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 34,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr moučkový, Ocet vinný, Ořechy lískové, Sůl, Vaječný žloutek slepičí, Voda pitná, Cukr třtinový, Ořechy vlašské, Sůl, Kompot ananasový mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká, Marcipánová hmota surová, Máslo čerstvé, Mouka polohrubá, Brusinky sušené, Likér Maraschino (Maraska) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Oříškový koláč s ananasem a drobenkou postup přípravy receptu:
1 | Připravíme si křehké oříškové těsto. |
2 | Do větší mísy prosejeme 55 g hladké mouky, 15 g pomletých lískových oříšků se špetkou soli a přimícháme 20 g moučkového cukru. |
3 | Změklé máslo (60 g) nakrájíme na malé kousky a pomocí vidličky těsto zhruba zpracujeme. Pak pomalu přiléváme 2 lžíce studené vody s rozmíchaným žloutkem a 1 lžičkou octa. Promícháme a těsto dobře uhněteme. Těsto musí být polotuhé, hladké a vláčné. Nesmí se lepit. |
4 | Na mírně pomoučeném vále těsto zformujeme do válečku, zabalíme do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet. |
5 | Nastříháme si pečící papír velikosti pečící formy. Těsto položíme na střed papíru, z kterého vyválíme plát o síle 3 mm na tvar pečící formy. Placka by měla být vždy alespoň o 2,5 cm větší, než je forma. |
6 | Pokud se těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Trhliny placky lehce zacelíme. Pečící papír s těstem přeneseme a těsto položíme na pečící formu. |
7 | Okraje vidličkou přitiskneme o okraje plechu s pečícím papírem. |
8 | Na drobenku si nasypeme do misky polohrubou mouku. Přidáme třtinový cukr, sůl, 120 g marcipánu, polotuhé rozkrájené máslo a nahrubo nastrouhané vlašské ořechy. Pomocí prstů zapracujeme máslo, dokud se neutvoří hrudky. |
9 | Ananasový kompot scedíme (šťávu zachytíme a použijeme jinak). Sušené brusinky omyjeme a necháme okapat. Kousky ananasu dáme do mísy a promícháme je s ořechovým likérem a sušenými brusinkami. |
10 | Potom je rozložíme po celém povrchu koláče. Posypeme drobenkou a dáme do předehřáté trouby na 220°C. Po 5 minutách teplotu snížíme na 190°C a koláč pomalu pečeme dozlatova přibližně 35-40 minut. Ze začátku, asi 15 minut, povrch koláče zakryjeme alobalem. |
11 | Upečený koláč podáváme vychlazený. |