Polévka čočková indická s mangem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 40 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Polévka čočková indická s mangem
Celkový čas: | 40 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 10 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | stejskalova |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (90%) |
ID receptu: | 40678 |
Kategorie: | Čiré polévky |
Ingredience
2 stroužek | Česnek |
2 ks | Cibule |
200 g | Čočka jedlá |
2 kávová lžička | Garam masala |
2 kávová lžička | Kořeněné máslo Ghee |
0,5 ks | Mango |
20 g | Máta |
4 kávová lžička | Prášek mangový |
4 ks | Rajčata |
1 špetka | Sůl |
2 kávová lžička | Tamarindová pasta |
800 ml | Vývar drůbeží |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 47g |
---|---|
Cholesterol | 6,7mg |
Draslík | 835,9mg |
Vláknina | 35g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,5mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 25,4mg |
Vitamín E | 1,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 4,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Cibule, Čočka jedlá, Mango, Máta, Rajčata, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Garam masala, Kořeněné máslo Ghee, Prášek mangový, Tamarindová pasta, Vývar drůbeží mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Polévka čočková indická s mangem postup přípravy receptu:
1 | Z cibule oloupeme slupku a naporcujeme ji na drobné kostičky. Přichystáme pánev wok a vlijeme do něj ghí, poté na něm osmahneme cibuli, až začne sklovatět. |
2 | Ze dvou stroužků česneku oloupeme slupku a stroužky prolisujeme v lisu na česnek. Prolisovaný česnek přidáme do woku k cibuli, vložíme ještě ostrou směs koření garam masalu a vše zalijeme drůbežím vývarem. |
3 | Čočku (nejlépe bílou loupanou) přebereme, dobře propláchneme studenou vodou a přidáme do polévky ve woku. Jakmile polévka začne vařit, ztlumíme plamen a ještě dováříme při mírnějším ohni asi 15 minut. |
4 | Rajčata spaříme, oloupeme z nich slupky, vyřízneme část, ze které vycházela stopka a dužinu krájíme asi na centimetrové kostky, ty následně vložíme do polévky. Dochutíme tamarindem a mangovým práškem. |
5 | Mango oloupeme, rozkrojíme na půl, vyjmeme pecku a jednu polovinu manga pokrájíme na asi 3 mm silné proužky, které vložíme do polévky, aby se v ní postupně prohřály. Polévku rozdělíme do talířů, nakonec ozdobíme lístky máty. |
Poznámka
Pod pojmem ghí rozumíme přepuštěné a přečištěné indické máslo. Jeho výhodou je, že obsahuje pouze a jenom čistý tuk. Díky tomu se snadno rozehřeje a vůbec se nepřepaluje. Tamarind koupíme v obchodech s asijskými potravinami. Tamarind znamená indickou datli. Lusky z tamarindových stromů nacházejí své dobré uplatnění hlavně u indické a thajské kuchyně. Chuť těchto lusků je mírně kyselá, podobá se kyselým švestkám. Garam masala je pro indickou kuchyni typická směs koření. Obsahuje římský kmín, koriandr, kardamom, pepř, skořici a hřebíček.