Tagliatelle s hřebenatkami ve smetanové omáčce - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 50 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Tagliatelle s hřebenatkami ve smetanové omáčce
Celkový čas: | 50 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | Mikova |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (0%) |
ID receptu: | 41625 |
Kategorie: | Těstoviny, noky, knedlíky |
Ingredience
0,5 hrst | Estragon |
1 polévková lžíce | Fenykl obecný |
16 ks | Hřebenatka |
30 g | Máslo čerstvé |
5 ks | Pepř černý celý |
1 špetka | Pepř černý mletý |
1 polévková lžíce | Petržel - nať |
0,1 g | Šafrán |
1 ks | Šalotka |
125 g | Smetana 12% (konzumní) |
1 špetka | Sůl |
400 g | Tagliatelle |
1 polévková lžíce | Tymián čerstvý |
100 ml | Víno bílé |
2 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 49g |
---|---|
Cholesterol | 74,3mg |
Draslík | 2g |
Vláknina | 31g |
Vitamín A | 0,1mg |
Vitamín B6 | 0,7mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 26,0mg |
Vitamín E | 0,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 57,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Estragon, Fenykl obecný, Hřebenatka, Pepř černý celý, Šalotka, Sůl, Tymián čerstvý, Víno bílé, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Pepř černý mletý, Petržel - nať, Šafrán, Smetana 12% (konzumní), Tagliatelle mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Tagliatelle s hřebenatkami ve smetanové omáčce postup přípravy receptu:
1 | Oloupeme a omyjeme šalotku, nakrájíme ji nadrobno. Bylinky opláchneme, osušíme a najemno nasekáme. Do hrnce nalijeme víno, 250 ml vody, přidáme šalotku, bylinky a koření a vše 10 minut povaříme. Hřebenatky vložíme do vývaru asi na 2 minuty, poté je vyjmeme a udržujeme v teple. |
2 | Povařený vývar přecedíme, nalijeme zpět do hrnce a ještě jednou povaříme, aby zhoustl. Do vývaru přidáme smetanu a vaříme, dokud nezíská omáčka krémovou konzistenci. Dochutíme solí a pepřem. |
3 | Tagliatelle uvaříme v dostatečném množství osolené vody dle návodu na obalu. Uvařené je scedíme a necháme okapat. |
4 | Ve velké pánvi rozpálíme máslo, vložíme na něj těstoviny a trochu promícháme. |
5 | Hřebenatky nakrájíme na plátky, na chvilku vložíme do smetanové omáčky a prohřejeme. Nahřejeme talíře a nasekáme petrželku. Na nahřáté talíře upravíme tagliatelle, přelijeme omáčkou a zdobené sekanou petrželkou podáváme. |
Poznámka
Tento pokrm vypadá výborně pokud je servírován se zelenými či jinak barevnými tagliatelli. Ideální dobou pro přípravu čerstvých hřebenatek jsou měsíce září až duben.