Nákyp z výhonků Mungo - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 70 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Nákyp z výhonků Mungo
Celkový čas: | 70 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 35 minut |
Doba vaření: | 35 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 43823 |
Kategorie: | Teplé předkrmy |
Ingredience
150 g | Celer bulvový |
1 ks | Cibule lahůdková |
3 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
500 g | Mungo klíčky |
150 g | Pastinák |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
500 g | Pórek |
50 g | Slanina vepřová |
1 kávová lžička | Sůl |
smetanová zálivka | |
---|---|
2 polévková lžíce | Hořčice |
2,5 polévková lžíce | Smetana 16% (pochoutková) |
2 polévková lžíce | Strouhanka |
0,5 kávová lžička | Sůl |
150 g | Sýr Gouda 45% |
6 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 19g |
---|---|
Cholesterol | 351,4mg |
Draslík | 449,4mg |
Vláknina | 9g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 13,9mg |
Vitamín E | 1,8mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 18,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Celer bulvový, Slanina vepřová, Sůl, Strouhanka, Sůl, Sýr Gouda 45%, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Cibule lahůdková, Máslo čerstvé, Mungo klíčky, Pastinák, Pepř černý mletý, Pórek, Hořčice, Smetana 16% (pochoutková) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Nákyp z výhonků Mungo postup přípravy receptu:
1 | Očistíme a omyjeme celer s pastinákem. Pórek s lahůdkovou cibulkou očistíme, omyjeme a všechnu zeleninu nakrájíme na tenké nudličky. Slaninu pokrájíme na kostičky. Klíčky Mungo propláchneme v sítu pod tekoucí vodou a necháme okapat. |
2 | Ve velké pánvi rozpustíme máslo, přidáme slaninu, vysmažíme ji dozlatova, přidáme celer s pastinákem a pod pokličkou dusíme asi 2-3 minuty. Přimícháme pórek, dusíme 1 minutu a přimícháme klíčky. Po 1 minutě dušení zeleninu osolíme, opepříme a dusíme další 1 minutu. |
3 | Zapékací mísu vytřeme 2 lžícemi másla a vysypeme strouhankou. Připravenou zeleninovou směs vyklopíme do mísy a uhladíme. Dáme na 10 minut zapéct do předem vyhřáté trouby na 200°C. |
4 | V misce ve smetaně vyšleháme vejce se solí, pepřem, hořčicí, přimícháme nastrouhaný tvrdý sýr a směsí přelijeme nákyp. Dáme znovu do trouby na 15-20 minut a pečeme dozlatova. |
5 | Upečený nákyp po chvilce nakrájíme a podáváme. |
Poznámka
Použijeme nejlépe hořčici se zeleným pepřem.