Orientální kuře s velkými krevetami - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 70 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Orientální kuře s velkými krevetami
Celkový čas: | 70 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | Gordon Ramsey |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (23%) |
ID receptu: | 48021 |
Kategorie: | Studené předkrmy |
Ingredience
4 ks | Bageta |
1 kávová lžička | Čínské koření |
1 kávová lžička | Citronová šťáva |
16 ks | Krevety tygří - loupané |
1200 g | Kuře |
75 g | Máslo čerstvé |
0,3 kávová lžička | Muškátový oříšek |
8 polévková lžíce | Olej olivový |
2 polévková lžíce | Omáčka sójová |
1 kávová lžička | Pepř černý mletý |
100 ml | Salátový dresink |
2 polévková lžíce | Sezam - semena |
1 polévková lžíce | Smetana 33% (šlehačka) |
1 polévková lžíce | Sůl |
1 ks | Vaječný bílek slepičí |
4 ks | Zelí čínské |
Dresink s medem a sójovou omáčkou podle Ramsaye [47710] | |
---|---|
2,5 g | Hořčice v prášku |
25 g | Med včelí |
5 ml | Ocet Sherry |
25 ml | Olej rostlinný |
12,5 ml | Olej sezamový |
25 ml | Omáčka sójová |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 166g |
---|---|
Cholesterol | 4g |
Draslík | 2g |
Vláknina | 25g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 2,5mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 140,7mg |
Vitamín E | 2,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 35,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bageta, Citronová šťáva, Kuře, Muškátový oříšek, Sezam - semena, Sůl, Vaječný bílek slepičí, Zelí čínské, Med včelí, Olej rostlinný, Olej sezamový mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Čínské koření, Krevety tygří - loupané, Máslo čerstvé, Olej olivový, Omáčka sójová, Pepř černý mletý, Salátový dresink, Smetana 33% (šlehačka), Hořčice v prášku, Ocet Sherry, Omáčka sójová mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Orientální kuře s velkými krevetami postup přípravy receptu:
1 | Vyloupeme 16 syrových velkých královských krevet, rozehřejeme máslo a nastrouháme muškátový oříšek. Vezmeme 4 kuřátka po 500-600 g, na pánvi s rozehřátým olejem je dozlatova opečeme, osolíme a opepříme. Potom je dáme do pekáče a přelité rozpuštěným máslem pečeme v troubě předehřáté na 190°C 15-20 minut. Z částečně vychladlých pečených kuřátek odřízneme prsa a stehna, prsa ponecháme vcelku, stehna v kloubu rozdělíme. |
2 | Vezmeme 8 malých baby hlávek čínského zelí (nebo 4 normální, rozpůlené podél) na pánvi se 2 lžícemi oleje rychle opečeme, pokapeme sójovou omáčkou a trochou dresinku se sójovou omáčkou a medem. |
3 | Polovinu krevet obalíme ve směsi soli a čínského koření pěti vůní (můžeme použít i kari koření). Druhou polovinu krevet dohladka rozmixujeme, přidáme bílek se špetkou soli a mixujeme znovu. Nakonec přilijeme smetanu, citronovou šťávu, přidáme muškátový oříšek, vše ještě spolu krátce rozmixujeme a hotovou pastu uložíme na 10 minut do chladničky ztuhnout. Našikmo pokrájíme 4 malé bagetky , plátky z jedné strany natřeme krevetovou pastou a obalíme je v sezamu. Krevetové toasty pak na pánvi s rozehřátými 2 lžícemi oleje opečeme. Nejprve opékáme potřenou stranou dolů, když začne sezam tmavnout, otočíme je a opečeme z druhé strany. |
4 | V koření a soli obalené celé krevety osmažíme po obou stranách, celkem 4-5 minut, v malém množství oleje. |
5 | Kousky kuřete promícháme s krevetami a čínským zelím a směs spolu s toasty rozdělíme na talíře. Servírujeme pokapané dresinkem. |
6 |
|
7 | Dresink s medem a sójovou omáčkou podle Ramsaye [47710]: |
8 | V misce se zaobleným dnem zahřejeme ve vodní lázni med. Po odstavení za stálého šlehání přidáme práškovou anglickou hořčici, sójovou omáčku, sherry ocet, sezamový olej a nakonec olej rostlinný. Směs šleháme tak dlouho, až vznikne hladká hmota, která má konzistenci mezi vinaigrettou a majonézou. |
9 | Hotový dresink přelijeme do skleněné dobře uzavíratelné nádoby, ve které vydrží ve spíži téměř neomezenou dobu. Před použitím vždy řádně protřepeme. |
10 | Tento dresink je výtečný ke kuřeti a lze jej použít i jako marinádu. |