Krůta s nádivkou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 295 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Krůta s nádivkou
Celkový čas: | 295 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 35 minut |
Doba vaření: | 260 minut |
Autor: | holinka |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (25%) |
ID receptu: | 49244 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
100 g | Celer bulvový |
120 g | Cibule |
100 g | Hrozinky |
120 g | Jablka |
4 kg | Krůta |
60 g | Máslo čerstvé |
30 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 špetka | Pepř černý mletý |
1 špetka | Sůl |
50 g | Švestky sušené |
4 kávová lžička | Tymián sušený |
3 ks | Vejce slepičí |
750 g | Veka |
80 g | Višně |
1250 ml | Vývar drůbeží |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 11g |
---|---|
Cholesterol | 401,0mg |
Draslík | 2g |
Vláknina | 3g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 3,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 3,5mg |
Vitamín E | 0,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 16,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Celer bulvový, Cibule, Jablka, Sůl, Švestky sušené, Tymián sušený, Vejce slepičí, Višně mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Hrozinky, Krůta, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Pepř černý mletý, Veka, Vývar drůbeží mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Krůta s nádivkou postup přípravy receptu:
1 | Veku pokrájíme na plátky, ty rozložíme na plech a nasucho necháme 10 minut opéct v troubě při 175°C. Poté vyjmeme a necháme vystydnout. Jablka oloupeme, zbavíme jadřinců a pokrájíme na malé kostičky. Cibuli a celer očistíme a pokrájíme na menší kousky. Krůtu omyjeme a osolíme. |
2 | 40g másla rozpálíme a přidáme celer, cibuli a tymián. Podusíme 10 minut. Veky rozdrobíme do mísy, přidáme osmaženou cibuli s celerem, ovoce a vejce. Přilijeme trochu vývaru, aby hmota zvláčněla, osolíme a opepříme. Nádivkou naplníme krůtu a maso pevně sepneme párátky, aby nádivka nevytekla. |
3 | Krůtu dáme do pekáče a pečeme 4 hodiny při 180°C. Během pečení přeléváme zbytkem vývaru. |
4 | Šťávu z pečení masa slijeme, zahustíme moukou, přidáme zbytek másla, osolíme, opepříme a povaříme 8 minut. Maso servírujeme pokrájené na plátky, přelité šťávou. |