Vývar z více druhů zeleniny - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 80 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Vývar z více druhů zeleniny
Celkový čas: | 80 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 60 minut |
Autor: | stejskalova |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (90%) |
ID receptu: | 49577 |
Kategorie: | Čiré polévky |
Ingredience
1 ks | Bobkový list |
0,5 ks | Celer bulvový |
1 ks | Celer řapíkatý |
1 ks | Cibule |
1 ks | Hřebíček |
1 ks | Kapusta hlávková |
1 ks | Mrkev kořen |
1 polévková lžíce | Olej rostlinný |
6 ks | Pepř černý celý |
1 ks | Petržel kořen |
50 g | Petržel - nať |
1 špetka | Sůl |
50 g | Tymián čerstvý |
2,5 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 36g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 2g |
Vláknina | 22g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,8mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 396,9mg |
Vitamín E | 0,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 10,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Celer bulvový, Celer řapíkatý, Cibule, Hřebíček, Kapusta hlávková, Olej rostlinný, Pepř černý celý, Petržel kořen, Sůl, Tymián čerstvý, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mrkev kořen, Petržel - nať mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Vývar z více druhů zeleniny postup přípravy receptu:
1 | Cibuli neloupeme, jenom odřízneme kořínky a vršek a rozkrojíme na čtyři díly. Petržel, mrkev a celer jemně oškrábeme. Petržel a mrkve rozkrájíme na asi 1 centimetr silná kolečka, pokud jsou kořeny většího průměru, překrojíme ještě na čtvrt nebo polovinu kolečka. Celer rozkrájíme na plátky silné asi 1 centimetr a ty ještě na menší kousky. Pórek opláchneme, abychom odstranili nečistoty skryté mezi listy, a potom odřízneme spodek s kořínky a vrchní zvadlé zelené listy. Potom pórek podélně rozkrojíme a porcujeme na 1 centimetr silné poloviny kolečka. Z kapusty odebereme 3 listy a z řapíkatého celeru 2 řapíky. Obojí opláchneme a pak nakrájíme na kousky velké asi 1 krát 1 centimetr. |
2 | Připravíme větší hrnec, do něhož vlijeme olej a rozpálíme. Nasypeme na něj všechny kousky zeleniny a restujeme. Přidáme bokový list, kuličky pepře, hřebíček, nadrobno nasekanou nať petrželky a tymián. Kousky zeleniny musí začít vonět, ale nesmí zhnědnout. Pak přidáme špetku soli a vlijeme na zeleninu vodu. |
3 | Počkáme, až voda v hrnci začne vřít, a pak ztlumíme oheň. Přikryjeme hrnec poklicí a na mírném ohni vaříme 50 minut. |
4 | Jakmile je vývar hotový, připravíme husté sítko a slijeme ho přes něj, aby byl úplně čistý. Můžeme vývar použít jako základ pro omáčky. Z uvedeného množství ingrediencí se dá připravit asi 1 litr vývaru. |
Poznámka
Je lepší připravit větší množství vývaru. Není totiž problém nespotřebovanou polévku zamrazit v ledničce pro další použití. Dobře přikrytý vývar vydrží 3 dny v chladničce.