Hovězí svíčková s opékanými bramborami a šalotkami na víně - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 90 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Hovězí svíčková s opékanými bramborami a šalotkami na víně
Celkový čas: | 90 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 65 minut |
Autor: | Gordon Ramsey |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (23%) |
ID receptu: | 49661 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
12 ks | Brambory |
8 stroužek | Česnek |
1 kg | Hovězí svíčková |
150 g | Máslo čerstvé |
10 polévková lžíce | Olej olivový |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
16 ks | Šalotka |
2 kávová lžička | Sůl |
10 g | Tymián čerstvý |
280 ml | Víno červené |
280 ml | Víno portské |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 158g |
---|---|
Cholesterol | 150,0mg |
Draslík | 4g |
Vláknina | 13g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 4,7mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 88,9mg |
Vitamín E | 0,8mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 62,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Česnek, Hovězí svíčková, Šalotka, Sůl, Tymián čerstvý, Víno červené mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Olej olivový, Pepř černý mletý, Víno portské mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Hovězí svíčková s opékanými bramborami a šalotkami na víně postup přípravy receptu:
1 | Hovězí svíčkovou, potřenou lžící olivového oleje, necháme v chladu přikrytou alespoň 2 dny odležet. Velké brambory oloupeme a překrojíme na poloviny, oloupeme středně velké šalotky a otrháme lístky ze čtyř snítek tymiánu. |
2 | Hovězí svíčkovou osolíme, opepříme a ze všech stran ve velké pánvi prudce opečeme na 2 lžících olivového oleje. Přendáme do pekáče, přidáme 3 lžíce olivového oleje, stroužky česneku ve slupce a 3 snítky tymiánu. Pekáč vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a při této teplotě pečeme maso 25 minut tak, aby svíčková byla uvnitř ještě polosyrová. Chceme-li pečeni více propečenou, prodloužíme dobu pečení. |
3 | Ve velké hluboké pánvi rozehřejeme 2 lžíce olivového oleje a na něm dozlatova opečeme poloviny brambor. Přidáme máslo, 3 snítky tymiánu a zvolna opékáme 15-20 minut, až jsou brambory uprostřed měkké, pak je posolíme. |
4 | Na 2 lžících olivového oleje v rendlíku opečeme šalotky, potom olej slijeme a šalotky přelijeme portským a červeným vínem, přidáme tymiánové lístky a šalotky ve víně vaříme, až se tekutina téměř odpaří a šalotky dostanou rubínovou glazuru. |
5 | Maso nakrájíme na plátky, rozdělíme na talíře a servírujeme obložené pečenými bramborami, šalotkami a česnekem. |