Mrkvičky ve sladkokyselém nálevu - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 50 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Mrkvičky ve sladkokyselém nálevu
Celkový čas: | 50 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | ruda |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (15%) |
ID receptu: | 52403 |
Kategorie: | Džemy, zavařeniny |
Ingredience
2 kg | Mrkev kořen |
1 kávová lžička | Sůl |
5 l | Voda pitná |
Nálev | |
---|---|
120 g | Cukr krupice |
40 g | Křen |
5 g | Nové koření celé |
3 dl | Ocet kvasný lihový |
3 g | Pepř černý celý |
1 polévková lžíce | Sůl |
2 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 13g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 27,7mg |
Vláknina | 13g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 5,9mg |
Vitamín E | 0,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 3,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Sůl, Voda pitná, Cukr krupice, Křen, Nové koření celé, Pepř černý celý, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mrkev kořen, Ocet kvasný lihový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Mrkvičky ve sladkokyselém nálevu postup přípravy receptu:
1 | Příprava nálevu: Do kastrůlku vlijeme vodu, přilijeme ocet, přisypeme sůl a nakonec cukr. Přivedeme k varu a povaříme ještě 7 minut. |
2 | Mladé mrkvičky oloupeme, omyjeme a v hrnci s osolenou vodou povaříme 10 minut. Vaříme podle velikosti mrkví. Mrkvičky scedíme a střídavě s tenkými kolečky křenu naskládáme do skleniček. Do každé skleníčky na mrkev položíme tři kuličky pepře a nového koření. Všechny suroviny zalijeme teplým nálevem a skleničky zavíčkujeme. Naskládáme je do zavařovacího hrnce a při 90 stupňové teplotě povaříme 15 minut. Potom je vyndáme z hrnce, necháme vychladnout a uskladníme na chladném a suchém místě. |
Poznámka
Sterilizované mrkvičky podáváme jako studenou přílohu k různě připraveným masům. Můžeme také použit na přípravu polévek, omáček a podobně.