Vepřová domácí paštika se sherry brandy - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 190 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Vepřová domácí paštika se sherry brandy
Celkový čas: | 190 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 150 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 54680 |
Kategorie: | Paštiky, Aspiky, Teriny |
Ingredience
0,5 dl | Borovička |
200 g | Játra vepřová |
80 g | Máslo čerstvé |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
200 g | Slanina vepřová |
1 kávová lžička | Sůl mořská |
500 g | Vepřový bok |
Marináda | |
---|---|
1 kávová lžička | Cukr krupice |
5 g | Jalovec |
4 ks | Nové koření celé |
0,5 kávová lžička | Pepř černý celý |
1 dl | Sherry brandy |
1 kávová lžička | Sůl |
1 polévková lžíce | Tymián čerstvý |
2 dl | Víno červené |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 14g |
---|---|
Cholesterol | 298,5mg |
Draslík | 560,8mg |
Vláknina | 1g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,7mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 14,9mg |
Vitamín E | 0,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 35,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Játra vepřová, Slanina vepřová, Vepřový bok, Cukr krupice, Nové koření celé, Pepř černý celý, Sůl, Tymián čerstvý, Víno červené mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Pepř černý mletý, Sůl mořská, Jalovec, Sherry brandy mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Borovička nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Vepřová domácí paštika se sherry brandy postup přípravy receptu:
1 | Vepřový, omytý a osušený, prorostlý bůček a uzenou slaninu pokrájíme na kostky velikosti sousta. Dáme je do mísy, posypeme celým jalovcem, celým černým pepřem, novým kořením, přidáme snítku tymiánu (1 lžíce), 1 lžičku cukru, 1 lžičku soli a vše zalijeme červeným sladkým vínem a sherry brandy. Mísu zakryjeme a dáme do chladničky. Maso necháme marinovat 12 hodin. |
2 | Druhý den maso i s marinádou vložíme do zapékací mísy a pod poklicí v předehřáté troubě při 170°C pečeme přibližně 1.5 hodiny. Během pečení maso obracíme a poléváme výpekem. Upečené maso vyjmeme, výpek scedíme, zachytíme do sklenice a necháme vychladnout. Sádlo z vychladlého výpeku sebereme. |
3 | Omytá syrová játra a maso 2x pomeleme najemno na masovém strojku. Směs v misce vyšeháme s měkkým máslem, promícháme s mořskou solí, pepřem a borovičkou. Paštiku dáme do čistých, suchých zavařovacích sklenic a povrch paštiky uhladíme. Zalijeme roztopeným sádlem z výpeku, sklenice uzavřeme a zavaříme. |
Poznámka
Paštiku ve sklenicích zavařujeme ve vodní lázni 45-60 minut při 80°C (podle velikosti skleniček). Zavařená paštika vydrží ve sklenicích i několik měsíců. Paštiku mažeme na chleby, opečené tousty, pečivo. Podáváme k ní čerstvá rajčata, okurky nebo papriku.