Ráčková omáčka s bylinkami - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 90 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Ráčková omáčka s bylinkami
Celkový čas: | 90 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 50 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 54804 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
Vaření ráčci | |
---|---|
1 kávová lžička | Kmín celý |
1 ks | Mrkev kořen |
1 ks | Petržel kořen |
1,4 kg | Rak říční |
1 polévková lžíce | Sůl |
1 dl | Víno bílé |
3 l | Voda pitná |
Omáčka | |
1 dl | Bujón zeleninový |
2 stroužek | Česnek |
5 cl | Koňak |
50 g | Máslo čerstvé |
0,5 dl | Olej olivový extra panenský |
3 špetka | Pepř černý mletý |
1 polévková lžíce | Petržel - nať |
1 ks | Pomeranče |
1 polévková lžíce | Protlak rajčatový |
100 g | Rajčata |
1 polévková lžíce | Rozmarýn čerstvý |
100 g | Šalotka |
1 polévková lžíce | Šalvěj čerstvá |
1 dl | Sherry brandy |
5 cl | Smetana 33% (šlehačka) |
3 špetka | Sůl mořská |
1 polévková lžíce | Tymián čerstvý |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 25g |
---|---|
Cholesterol | 427,8mg |
Draslík | 2g |
Vláknina | 10g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,6mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 90,8mg |
Vitamín E | 10,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 21,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Kmín celý, Petržel kořen, Rak říční, Sůl, Víno bílé, Voda pitná, Česnek, Pomeranče, Rajčata, Rozmarýn čerstvý, Šalotka, Šalvěj čerstvá, Tymián čerstvý mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mrkev kořen, Bujón zeleninový, Máslo čerstvé, Olej olivový extra panenský, Pepř černý mletý, Petržel - nať, Protlak rajčatový, Sherry brandy, Smetana 33% (šlehačka), Sůl mořská mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Koňak nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Ráčková omáčka s bylinkami postup přípravy receptu:
1 | Petržel s mrkví očistíme, omyjeme a pokrájíme na menší kusy. Živé říční ráčky důkladně kartáčkem očistíme a omyjeme pod tekoucí vodou. Do většího hrnce nalijeme 2,5–3 litry vody a přivedeme k varu. Přidáme očištěnou zeleninu, sůl, kmín a vaříme 5–8 minut, poté přilijeme 1 dl bílého vína. Jakmile voda s vínem začne znovu vřít, opatrně ráčky vhazujeme do vroucí vody. Tím je hned usmrtíme. Hrnec s vodou ráčky vložíme do hrnce. Ráčky vaříme 15–20 minut. Uvaření jsou krásně červení. Ráčky vybereme sítem z vody a necháme vychladnout. 4 malé ráčky si odložíme na ozdobu. Z ostatních vybereme maso z klepet a ze skeletu. |
2 | Očistíme šalotky a drobně je pokrájíme. Z dobře omytého a osušeného pomeranče jemně nastrouháme kůru. Petrželovou nať, šalvěj, tymián a rozmarýn omyjeme, vodu z bylinek setřepeme a bylinky svážeme nití. Očistíme si 2 stroužky česneku. 2 rajčata omyjeme, spaříme horkou vodou a oloupeme je. Z rajčat odstraníme semínka a pokrájíme je na kostičky. |
3 | V pánvi si rozpálíme máslo s olejem a maso z ráčků restujeme asi 2 minuty. Přidáme šalotku, prolisovaný česnek, pomerančovou kůru, rajčata, rajčatový protlak, sůl, pepř a vše restujeme další 2 minuty dozlatova. Přilijeme zeleninový bujón a brandy a pánev zakryjeme poklicí. Snížíme teplotu a velmi pomalu vaříme – táhneme 45–50 minut. Omáčku s masem prolisujeme přes síto do rendlíku. Přivedeme znovu k varu, přimícháme koňak a smetanu a odstavíme omáčku z plotny. Podle chuti ji můžeme dosolit. |
4 | Omáčku podáváme v malém množství k minutkám z hovězího i vepřového masa. Pokrm ozdobíme odloženými uvařenými ráčky. |
Poznámka
Pro přípravu se hodí jenom říční raci, kteří byli před uvařením živí. Zabíjíme je proto raději postupně, po několika kusech. Při tomto způsobu poznáme, že byli před zabitím skutečně živí, protože v tom případě mají takto usmrcení raci ocásek stažený do oblouku, pod břišní stranu. Maso raka je právě tak dobře stravitelné jako rybí a to jako ryb netučných, protože neobsahuje ani půl procenta tuku. Ovšem na rozdíl od rybího masa vyvolává častěji reakce z přecitlivělosti, takže se nehodí pro každého. Zejména alergici, tj. lidé, kteří trpívají různými projevy přecitlivělosti, např. kopřivkou, nebo astmatem, musí být velmi opatrní. To se týká i atopiků.