Zapékané vejce s bešamelovou omáčkou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 78 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Zapékané vejce s bešamelovou omáčkou
Celkový čas: | 78 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 58 minut |
Autor: | ruda |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (15%) |
ID receptu: | 55009 |
Kategorie: | Teplé předkrmy |
Ingredience
2 ks | Paprika zelená |
1 špetka | Pepř černý mletý |
2 špetka | Sůl |
8 ks | Vejce slepičí |
Bešamelová omáčka | |
---|---|
5 g | Bobkový list |
1 ks | Cibule |
1 ks | Hřebíček |
1 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
1 dl | Mléko polotučné |
650 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 špetka | Muškátový oříšek |
1 špetka | Pepř bílý |
2 polévková lžíce | Smetana 33% (šlehačka) |
2 špetka | Sůl |
50 g | Sýr Parmezán |
2 ks | Vaječný žloutek slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 3g |
---|---|
Cholesterol | 345,3mg |
Draslík | 145,2mg |
Vláknina | 12g |
Vitamín A | 543,5mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 15,4mg |
Vitamín E | 0,8mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 4,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Paprika zelená, Sůl, Vejce slepičí, Bobkový list, Cibule, Hřebíček, Muškátový oříšek, Pepř bílý, Sůl, Sýr Parmezán, Vaječný žloutek slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Pepř černý mletý, Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Mouka pšeničná hladká T 650, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Zapékané vejce s bešamelovou omáčkou postup přípravy receptu:
1 | Do vroucí vody v kastrůlku vyklepneme celá vejce a povaříme je 3 minuty. Děravou naběračkou vejce vybereme, necháme okapat. Pekáček vymažeme máslem, naskládáme do něj krajíce veky, na každý krajíc veky položíme jedno vejce. Skládáme těsně vedle sebe. Vejce posypeme solí, pepřem a přelijeme bešamelovou omáčkou. |
2 | Příprava bešamelové omáčky: Máslo rozehřejeme, přidáme mouku a opražíme světlou jíšku. Poté rozředíme chladným mlékem a přivedeme k varu. |
3 | Do omáčky vložíme cibuli, do které jsme zapíchli hřebíček a bobkový list. Ochutíme solí, pepřem a přibližně 15 minut povaříme, poté cibuli vyjmeme. |
4 | Omáčku můžeme ještě dochutit: pro zjemnění přilijeme smetanu a na závěr ochutíme nastrouhaným muškátovým oříškem. Do mírně vychladlé omáčky vmícháme žloutky. |
5 | Na povrch omáčky naskládáme na tenká kolečka pokrájenou papriku. Naplněný pekáček vložíme do horké trouby, pečeme 30 - 40 minut. |
6 | Krájíme na úhledné porce, které pokládáme na jednotlivé talíře a podáváme. |
Poznámka
Můžeme podávat jako teplý předkrm s pečivem.