Jáhlovo-zeleninové bezlepkové krokety - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 90 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Jáhlovo-zeleninové bezlepkové krokety
Celkový čas: | 90 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 60 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 55421 |
Kategorie: | Zelenina |
Ingredience
Jáhlová kaše | |
---|---|
80 g | Jáhly - loupané proso |
2 špetka | Sůl |
2,5 dl | Voda pitná |
Dušená zelenina | |
40 g | Brokolice |
40 g | Kapusta růžičková |
40 g | Květák |
40 g | Mrkev kořen |
0,5 dl | Voda pitná |
Na obalení kroket | |
1,5 dl | Mléko polotučné |
60 g | Strouhanka bezlepková |
1 ks | Vejce slepičí |
Na dochucení kroket | |
0,5 kávová lžička | Grilovací koření bezlepkové |
0,5 kávová lžička | Kmín drcený |
0,5 kávová lžička | Majoránka |
20 g | Mouka bezlepková |
2 špetka | Pepř černý mletý |
1 polévková lžíce | Petržel - nať |
2 špetka | Sůl |
1 špetka | Tymián sušený |
Na smažení | |
0,5 dl | Olej slunečnicový |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 56g |
---|---|
Cholesterol | 130,2mg |
Draslík | 295,5mg |
Vláknina | 12g |
Vitamín A | 185,5mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 31,5mg |
Vitamín E | 1,8mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 4,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Jáhly - loupané proso, Sůl, Voda pitná, Květák, Voda pitná, Vejce slepičí, Kmín drcený, Majoránka, Sůl, Tymián sušený, Olej slunečnicový mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Brokolice, Kapusta růžičková, Mrkev kořen, Mléko polotučné, Strouhanka bezlepková, Mouka bezlepková, Pepř černý mletý, Petržel - nať mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Grilovací koření bezlepkové nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Jáhlovo-zeleninové bezlepkové krokety postup přípravy receptu:
1 | Jáhly dobře propereme v horké vodě. Dám je do hrnce s dvojnásobným množstvím osolené vody a pomalu je vaříme 30-40 minut na kaši. |
2 | Mezitím si očistíme, omyjeme a na menší kousky nakrájíme zeleninu: brokolici, květák, mrkev, růžičkovou kapustu. Pokrájenou zeleninu dáme do rendlíku, přilijeme 0.5 dl vody a 10-12 pod pokličkou podusíme. Poloměkkou zeleninu pokrájíme (nebo vidličkou rozmačkáme) nadrobno. V misce si ještě vyšleháme mléko s vejcem. |
3 | Do husté vychladlé kaše přimícháme bezlepkovou mouku, zeleninu, sůl, majoránku, bezlepkové dochucovací koření, drcený kmín, špetku sušeného tymiánu, drobně pokrájenou omytou petrželovou nať a pepř podle chuti. Promícháme a necháme chvíli odpočinout. Lžící z těsta vykrajujeme malé hromádky, vytvoříme z nich malé kulaté kuličky, které namočíme v připraveném mléku a v bezlepkové strouhance. |
4 | V pánvi si rozpálíme olej, na kterém osmažíme krokety z každé strany dozlatova. Usmažené vyjmeme a dáme okapat na papírovou utěrku a teplé servírujeme. |