Závitky z vinných listů s citronovou omáčkou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 70 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Závitky z vinných listů s citronovou omáčkou
Celkový čas: | 70 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | beranova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (18%) |
ID receptu: | 58635 |
Kategorie: | Teplé předkrmy |
Ingredience
2 ks | Cibule |
4 ks | Citrony |
250 g | Jehněčí maso |
50 g | Kopr |
50 g | Máta |
3 polévková lžíce | Olej olivový |
3 polévková lžíce | Oříšky piniové |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
50 g | Petržel - nať |
4 ks | Rajčata |
125 g | Rýže |
1 kávová lžička | Sůl |
2 ks | Vejce slepičí |
225 g | Vinné listy |
1,5 l | Voda pitná |
150 ml | Vývar drůbeží |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 22g |
---|---|
Cholesterol | 115,1mg |
Draslík | 559,3mg |
Vláknina | 18g |
Vitamín A | 11g |
Vitamín B6 | 0,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 82,9mg |
Vitamín E | 1,9mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 399,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cibule, Citrony, Máta, Oříšky piniové, Rajčata, Sůl, Vejce slepičí, Vinné listy, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Jehněčí maso, Olej olivový, Pepř černý mletý, Petržel - nať, Vývar drůbeží mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Kopr, Rýže nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Závitky z vinných listů s citronovou omáčkou postup přípravy receptu:
1 | Vinné listy spaříme po 6 - 8 kusech přibližně minutu v osolené vroucí vodě rozložíme je, aby vychladly a oschly. |
2 | Rýži propláchneme, 10 minut vaříme ve slané vodě, scedíme a dáme stranou. |
3 | Oloupanou cibuli pokrájíme na malé kostičky, rajčata spaříme, oloupeme, rozkrojíme, vymačkáme z nich jadérka a rozkrájíme nadrobno. Nasekáme bylinky a pražené piniové oříšky. |
4 | Ve větším kastrolu na lžíci olivového oleje opečeme do hněda mleté jehněčí maso, přidáme připravenou rýži, cibuli, rajčata, bylinky a piniové oříšky, osolíme, opepříme a promícháme. |
5 | Vymačkáme šťávu ze 2 citronů, smícháme se dvěma lžícemi olivového oleje a polovinu směsi přidáme k rýži. |
6 | Hlubokou pánev s kolmými stěnami vyložíme asi 6 vinnými listy. Ostatní listy obrátíme žebrem nahoru, k dolnímu okraji položíme lžíci rýžové směsi, zformované do válečku, přes který přeložíme spodní část listu. Kraje listu složíme ke středu válečku a pevně svineme do doutníkového tvaru. Závitky stiskneme, aby z nich vytekla nadbytečná tekutina a položíme je ve 2 - 3 vrstvách do pánve na vinné listy. Přelijeme druhou polovinou směsi oleje, citronové šťávy a 450 ml horké vody. Přikryjeme poklicí nebo obráceným žáruvzdorným talířem a zvolna dusíme 30 - 40 minut. |
7 | Omáčku připravíme v ohnivzdorné misce. Zlehka ušleháme 2 vejce, postupně do nich zašleháváme šťávu ze 2 citronů a nakonec přimícháme drůbeží vývar. Za stálého míchání zvolna zahříváme, dokud omáčka nezhoustne. Omáčka se nesmí vařit, aby se vejce nesrazila. |
Poznámka
Servírujeme teplé.