Rizoto z Natural rýže s hřiby a zeleninou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 60 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Rizoto z Natural rýže s hřiby a zeleninou
Celkový čas: | 60 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 63419 |
Kategorie: | Rizota |
Ingredience
Vařená rýže | |
---|---|
100 g | Rýže neloupaná (Natural) |
0,3 kávová lžička | Sůl |
360 ml | Voda pitná |
Smažené hříbky | |
1 ks | Cibule |
150 g | Hříbky čerstvé |
0,3 kávová lžička | Kmín drcený |
1 polévková lžíce | Olej slunečnicový |
2 špetka | Pepř černý mletý |
2 špetka | Sůl |
Vařená brokolice s mrkví | |
200 g | Brokolice |
60 g | Mrkev kořen |
0,5 kávová lžička | Sůl |
700 ml | Voda pitná |
Sýrová omáčka | |
180 ml | Mléko polotučné |
1 špetka | Pepř bílý |
1 polévková lžíce | Petržel kudrnka |
80 g | Sýr tavený nízkotučný |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 53g |
---|---|
Cholesterol | 9,0mg |
Draslík | 963,7mg |
Vláknina | 16g |
Vitamín A | 21,6mg |
Vitamín B6 | 0,5mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 94,3mg |
Vitamín E | 2,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 3,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Rýže neloupaná (Natural), Sůl, Voda pitná, Cibule, Hříbky čerstvé, Kmín drcený, Olej slunečnicový, Sůl, Sůl, Voda pitná, Pepř bílý mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Pepř černý mletý, Brokolice, Mrkev kořen, Mléko polotučné, Petržel kudrnka mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Sýr tavený nízkotučný nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Rizoto z Natural rýže s hřiby a zeleninou postup přípravy receptu:
1 | Rýži Natural dobře promyjeme, poté ji dáme do hrnce, přidáme sůl, čistou vodu v poměru (1:3) a necháme ji namočenou 1-2 hodiny. Pak ji v té samé vodě přivedeme k varu, vaříme je dost prudce 10 minut, pak snížíme teplotu na minimum a pod poklicí ji dusíme dalších 20 minut, do doby, až vstřebá všechnu vodu a je měkká. |
2 | Mezitím si očistíme a omyjeme zeleninu: cibuli, mrkev a brokolici. Cibuli pokrájíme nadrobno, brokolici rozdělíme na růžičky, mrkev pokrájíme na kostičky. Očištěné a omyté čerstvé hříbky překrojíme na poloviny, z nich nakrájíme plátky. |
3 | Brokolici vložíme do vroucí, mírně osolené vody a povaříme ji 3 minuty. Poté ji z vody vyjmeme a necháme v sítu odkapat. |
4 | V hluboké pánvi na rozehřátém oleji orestujeme dozlatova hříbky, pak k nim přidáme cibuli a společně krátce smažíme dozlatova. Pak usmažené hříbky ochutíme solí, kmínem a pepřem. |
5 | Do pánve k hříbkům přimícháme uvařenou rýži, brokolici a směs promícháme. |
6 | V rendlíku přivedeme k varu mléko, přidáme k němu tavený sýr a při mírné teplotě, za stálého míchání, necháme sýr rozpustit. Pak sýrovou omáčku odstavíme z plotny, přimícháme do ní omytou, nadrobno pokrájenou petrželku, dochutíme pepřem a omáčkou přelijeme rizoto. Směs dobře promícháme, porce rizota dáme na talíře a hned servírujeme. |