Jemná račí polévka - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 115 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Jemná račí polévka
Celkový čas: | 115 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 90 minut |
Autor: | Roman Paulus |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (21%) |
ID receptu: | 63966 |
Kategorie: | Krémové polévky |
Ingredience
70 g | Celer bulvový |
2 stroužek | Česnek |
1 špetka | Chilli koření mleté |
2 polévková lžíce | Créme fraiche |
1 kávová lžička | Cukr krupice |
1 kávová lžička | Divoké koření celé |
1 ks | Estragon |
50 g | Máslo čerstvé |
30 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
70 g | Mrkev kořen |
50 ml | Olej olivový |
50 ml | Ouzo - Metaxa Brandy |
70 g | Petržel kořen |
2 polévková lžíce | Protlak rajčatový sterilovaný |
5 ks | Rak říční |
100 ml | Smetana 33% (šlehačka) |
1 kávová lžička | Sůl |
2 ks | Tymián čerstvý |
1 l | Vývar rybí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 19g |
---|---|
Cholesterol | 185,0mg |
Draslík | 990,6mg |
Vláknina | 11g |
Vitamín A | 3g |
Vitamín B6 | 0,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 68,0mg |
Vitamín E | 4,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 22,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Celer bulvový, Česnek, Chilli koření mleté, Cukr krupice, Estragon, Petržel kořen, Protlak rajčatový sterilovaný, Rak říční, Sůl, Tymián čerstvý, Vývar rybí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Créme fraiche, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Mrkev kořen, Olej olivový, Ouzo - Metaxa Brandy, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Divoké koření celé nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Jemná račí polévka postup přípravy receptu:
1 | V hrnci rozehřejeme olivový olej, zlehka na něm orestujeme očištěnou, nakrájenou kořenovou zeleninu a přidáme skelety z raků. Vše restujeme asi 15 minut. Potom přidáme rajčatový protlak a přilijeme brandy, zapálíme a skelety se zeleninou flambujeme. Zalijeme rybím vývarem (nebo vodou), přidáme oloupaný česnek, bylinky a koření a vše na mírném ohni prováříme 1 hodinu. |
2 | Poté přecedíme, vmícháme smetanu a créme fraiche. Zlehka zahustíme máslem a hladkou moukou. Polévku dalších 10-15 minut vaříme, potom mixérem vyšleháme na pěnu nebo propasírujeme přes sítko. Můžeme podávat. |
Poznámka
Jako vložku do polévky použijeme maso z raků, popřípadě grilované artyčoky.