Benedikt vejce s holandskou omáčkou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 20 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Benedikt vejce s holandskou omáčkou
Celkový čas: | 20 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 10 minut |
Doba vaření: | 10 minut |
Autor: | Roman Paulus |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (21%) |
ID receptu: | 64008 |
Kategorie: | Teplé předkrmy |
Ingredience
4 plátek | Chléb toastový |
2 polévková lžíce | Citronová šťáva |
100 ml | Máslo přepuštěné |
1 polévková lžíce | Ocet kvasný lihový |
1 špetka | Pepř černý mletý |
1 špetka | Sůl |
4 plátek | Šunka dušená |
3 ks | Vaječný žloutek slepičí |
4 ks | Vejce slepičí |
1 polévková lžíce | Víno bílé |
2 l | Voda pitná |
3 ks | Vaječný žloutek slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 25g |
---|---|
Cholesterol | 801,1mg |
Draslík | 222,1mg |
Vláknina | 4g |
Vitamín A | 932,0mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 1,6mg |
Vitamín E | 1,8mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 3,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Chléb toastový, Citronová šťáva, Sůl, Vaječný žloutek slepičí, Vejce slepičí, Víno bílé, Voda pitná, Vaječný žloutek slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Ocet kvasný lihový, Pepř černý mletý, Šunka dušená mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Máslo přepuštěné nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Benedikt vejce s holandskou omáčkou postup přípravy receptu:
1 | Nejdříve připravíme holandskou omáčku. Nad párou ve vhodné nádobě ušleháme žloutky s vínem. Vznikne nadýchaná pěna. Potom do směsi zvolna zašleháváme přepuštěné máslo, až získáme omáčku podobnou řidší majonéze. Ochutíme citronovou šťávou, solí a mletým pepřem. Na ztracená vejce přivedeme k varu asi dva litry vody (můžeme do ní přidat trochu octa, napomáhá sražení) a uprostřed uděláme vír. Na mělký talířek rozklepneme vejce a necháme je sklouznout do vroucí vody (ne přímo doprostřed, ale spíš kousek od středu víru, aby se bílek nad žloutkem zavřel). Voda by měla jen lehce probublávat. Vejce vaříme dvě tři minutky, aby vnitřek zůstal tekutý. Jakmile je hotové, vyjmeme je děrovanou naběračkou. Stejným způsobem připravíme další vejce. |
2 | Plátky toastového chleba krátce nasucho opečeme, na každý naneseme plátek šunky, ztracené vejce a vše přelijeme holandskou omáčkou. |