Selský koláč - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 55 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Selský koláč
Celkový čas: | 55 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 25 minut |
Autor: | mikes |
---|---|
Hodnost: | Šéfkuchař (31%) |
ID receptu: | 65713 |
Kategorie: | Koláče |
Ingredience
Těsto | |
---|---|
1 špetka | Citronová kůra |
60 g | Cukr krupice |
2 kávová lžička | Cukr vanilka |
30 g | Droždí |
80 g | Máslo čerstvé |
250 ml | Mléko polotučné |
500 g | Mouka polohrubá |
1 špetka | Sůl |
1 ks | Vaječný žloutek slepičí |
Nádivka | |
300 g | Náplň tvarohová |
Na potření | |
1 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 56g |
---|---|
Cholesterol | 92,1mg |
Draslík | 178,0mg |
Vláknina | 5g |
Vitamín A | 89,5mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,2mg |
Vitamín E | 0,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 12,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citronová kůra, Cukr krupice, Droždí, Sůl, Vaječný žloutek slepičí, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Cukr vanilka, Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Mouka polohrubá mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Náplň tvarohová nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Selský koláč postup přípravy receptu:
1 | V troše vlažného mléka rozmícháme část cukru s rozdrobeným droždím a necháme vzejít kvásek. Po vzejití přidáme do kvásku žloutek, zbylý cukru, polohrubou mouku, sůl, vlahé rozpuštěné máslo, vanilkový cukr a jemně nastrouhanou citronovou kůru. Vypracujeme vláčné těsto, které necháme vykynout na teplém místě. |
2 | Potom těsto rozválíme na plát a pomocí hrnku vykrojíme větší kolečka. Okraje potřeme vejcem a koláče zdobíme libovolnou náplní (tvarohovou, makovou, povidlovou..) |
3 | Koláče necháme asi 30 minut na plechu ještě kynout a potom dáme péci do středně vyhřáté trouby asi na 25 minut. |
Poznámka
1