Vepřový kořínek se smetanou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 60 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Vepřový kořínek se smetanou
Celkový čas: | 60 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 45 minut |
Autor: | novakovaj |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (23%) |
ID receptu: | 7022 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
1 ks | Bobkový list |
0,3 ks | Celer bulvový |
1 ks | Cibule |
1 ks | Citrony |
1 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
1,5 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
0,5 ks | Mrkev kořen |
3 ks | Nové koření celé |
5 ks | Pepř černý celý |
0,5 ks | Petržel kořen |
1 kávová lžička | Sůl |
1 špetka | Tymián sušený |
1 ks | Vaječný žloutek slepičí |
750 g | Vepřové plíce |
0,3 l | Zakysaná smetana |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 42g |
---|---|
Cholesterol | 731,1mg |
Draslík | 2g |
Vláknina | 33g |
Vitamín A | 2g |
Vitamín B6 | 0,5mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 81,0mg |
Vitamín E | 1,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 57,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Celer bulvový, Cibule, Citrony, Nové koření celé, Pepř černý celý, Petržel kořen, Sůl, Tymián sušený, Vaječný žloutek slepičí, Vepřové plíce, Zakysaná smetana mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Mrkev kořen mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Vepřový kořínek se smetanou postup přípravy receptu:
1 | Kořínek dobře vypereme, odstraníme jícen a chřtán a uvaříme do měkka v osolené vodě spolu se zeleninou, půlkou cibule a kořením. |
2 | Uvařené maso nakrájíme na tenké nudličky. |
3 | Druhou půlku cibule jemně rozkrájíme, zpěníme na másle, zasypeme moukou a osmahneme na světlou jíšku, kterou zalijeme vychladlým zcezeným vývarem z kořínku. Řádně rozmícháme a přidáme nakrájené maso. Pozvolna vaříme 10 - 15 minut. Poté přilijeme smetanu s rozkvedlaným žloutkem, zamícháme a přivedeme jen k bodu varu, aby se nám žloutek nesrazil. |
4 | Dle chuti zakapeme citrónovou šťávou. |
Poznámka
Jako přílohy jsou vhodné houskové knedlíky, vídeňské nebo strouhané housky, noky, těstoviny.