Dušená čočka s uzeninou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 60 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Dušená čočka s uzeninou
Celkový čas: | 60 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | ruze |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (20%) |
ID receptu: | 7957 |
Kategorie: | Hlavní chod |
Ingredience
1 stroužek | Česnek |
1 ks | Cibule |
400 g | Čočka jedlá |
6 polévková lžíce | Olej stolní |
1 špetka | Pepř černý mletý |
10 g | Petržel - nať |
1 polévková lžíce | Protlak rajčatový |
2 ks | Rajčata |
200 g | Salám jemný |
1 špetka | Sůl |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 68g |
---|---|
Cholesterol | 45,5mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 63g |
Vitamín A | 410,3mg |
Vitamín B6 | 0,7mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 26,2mg |
Vitamín E | 1,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 8,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Cibule, Čočka jedlá, Olej stolní, Rajčata, Salám jemný, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Pepř černý mletý, Petržel - nať, Protlak rajčatový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Dušená čočka s uzeninou postup přípravy receptu:
1 | Přebranou čočku propláchneme a na několik hodin ji namočíme do studené vody. Potom ji uvaříme doměkka. |
2 | Rajčata spaříme, oloupeme a nakrájíme na kousky. |
3 | V rozehřátém oleji osmažíme jemně nakrájenou cibuli a utřený česnek, přidáme salám nakrájený na nudličky, rajčatový protlak a za stálého míchání krátce osmažíme. Vmícháme rajčata a ocezenou vařenou čočku a podusíme. |
4 | Nakonec pokrm osolíme, opepříme a posypeme nasekanou petrželkou. |
Poznámka
Podáváme se zeleninovým salátem.
Jestliže toužíte po tom, aby vám začaly chutnat luštěniny, vyzkoušejte tento recept na dušenou čočku s uzeninou. Uzenina i protlak dají čočce určitý šmrnc a určitě si pochutnáte. Cibulka vám provoní kuchyni, takže vzhůru do vaření! Salám můžete nakrájet i na kostičky, jako já - viz foto - myslím, že v tom není rozdíl.