Celer
Celer je velmi zdravá zelenina, která má údajně stejně jako petržel i afrodiziakální účinky pro muže. U žen je oblíbený při dietách, protože není kalorický, ale dodává tělu mnoho důležitých látek.
Celer má v kuchyni mnoho možnost použití.
Dužina se konzumuje syrová, vařená, pečená i smažená. Syrový celer se přidává do zeleninových salátů nebo různých pomazánek, vařený s další kořenovou zeleninou je součástí polévek, peče a dusí se na něm hovězí nebo jehněčí maso i zvěřina. Celer je možné smažit podobně jako řízky, plátky grilovat i zapékat například se sýrem. Z celeru se připravují i chipsy.
Nať celeru obsahuje více vitamínů i minerálních látek než bulvy, v kuchyni se může použít jako zelenina i koření. Listy se i s řapíkem vaří například v polévkách, před servírováním se ale odstraňují. Sušená nať se přidává do kořenících směsí a marinád, které se používají při grilování. Je i častou součástí sypkých směsí na polévky a omáčky.
Nejdříve si připravíme marinádu: Do misky dáme 1 dl vody, ve které rozpustíme 2 lžíce cukru, přilijeme 0,5 dl octa a přimícháme 3 lžíce oleje. Z...
Všechnu zeleninu očistíme.Mrkev oloupeme, rozčtvrtíme, pak podélně rozkrájíme na čtvrtiny. Z celeru budeme potřebovat 3 řapíky, které nakrájíme...
Křídla rozdělíme podle jednotlivých částí – každé křídlo na tři části, přičemž koncovou část vyhodíme. Troubu předehřejeme na 200 °C. Kuřecí...
Zeleninu očistíme a pokrájíme na delší tenké nudličky. Vodu smícháme s octem a solí a uvedeme k varu. Mrkev a celer necháme 5 minut povařit ve...
Celer, mrkev a petržel očistíme a pokrájíme na menší kousky. Kuřecí prsa pokrájíme na kostičky. Mouku smícháme s vejci v tuhé a hladké těsto, to...
Hrách namočíme přes noc. Vodu slijeme a hrách uvaříme společně s celerem až doměkka. Před koncem vaření osolíme a přidáme kmín. Vše rozmixujeme...
Jablka omyjeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na kostičky. V míse je smícháme s citronovou šťávou. Přidáme na plátky nakrájený řapíkatý celer a...
Očištěný celer nakrájíme na hranolky. Osolíme je a osmahneme na rozpáleném oleji dozlatova.
Větší celer očistíme, omyjeme a ovaříme v osolené vodě. Poloměkký celer necháme vychladnout a potom jej nakrájíme na silnější plátky. Plátky...
Zálivka: Smícháme jogurt, citronovou šťávu, ocet, dijonskou hořčici, drcený česnek, podle chuti sůl a pepř. Rozpálíme olej, dáme do něj koriandr a...