Jaroslav Sapík
Rodina | Ženatý/vdaná |
Něco o mě
Jaroslav Sapík
Jaroslav Sapík je jedním z našich nejuznávanějších kuchařů. Vařil pro prezidenty, krále, monarchy a papeže. Je autorem několika kuchařských knih. Absolvoval mnoho zahraničních cest do předních světových hotelů a restaurací.
„Pod pokličku“ se podíval v Německu, Rakousku, Anglii, Španělsku, Maďarsku, Indii nebo Singapuru. Zúčastnil se řady domácích i zahraničních soutěží, ze kterých si odnesl čestná uznání a medaile. V rodině Jaroslava Sapíka se kuchařské řemeslo dědí už od 17. století a jeho syn i dcera si také vybrali tento obor. Mimo vaření ho baví myslivost a truhlařina.
Profesní kariéra
Jaroslav Sapík se narodil v roce 1952. Vyučil se v hotelu Ambassador kuchařem, kde se postupně propracoval až na pozici šéfkuchaře. V tomto hotelu na Václavském náměstí v Praze pracoval od roku 1967 až do roku 1995. V letech 1983 – 1987 absolvoval hotelovou školu ve Velkém Meziříčí. V roce 1992 otevírá v Klokočné nedaleko Prahy rodinnou restauraci a penzion. V roce 2015 byl uveden do Síně slávy v anketě Zlatý kuchař.
Další aktivity
Mimo provozování vlastního podniku spolupracuje dlouhou dobu se správou Pražského hradu, kde zajištuje recepce, bankety a jiné významné události. Příprava pokrmů pro státní návštěvy podléhá přísnému protokolu a řídí se náboženskými zvyky i zdravotním stavem hostů. Při této příležitosti se setkal s řadou významných státníků a dalších osobností. Účinkoval také v televizním pořadu Česko na talíři.
Oblíbená kuchyně
Preferuje českou kuchyni, které je velkým propagátorem. Tvrdí, že česká gastronomie je kvalitní a je potřeba ji vrátit význam, který zastávala ještě na počátku minulého století, kdy konkurovala kuchyni rakouské a maďarské a držela krok s francouzskou. Sám si pochutná v zimě třeba na ovaru s jablečným křenem, v létě zase na rybě. Má rád také velmi zvěřinu.
Vzory
U Jaroslava Sapíka jsou vzory především v jeho vlastní rodině. Narodil se v hostinci na Ořešíně u Brna a historie jeho rodu mu kuchařské řemeslo předurčila. Vzorem mu je i česká kuchyně jako taková. Zastává spíše rezervovaný postoj k biopotravinám, o kterých tvrdí, že by měli být normální součástí vaření. Preferuje zpracování čerstvých potravin a raději si pochutná na tradiční „hotovce“ než na okázalých pokrmech. Nijak se však nebrání ani nápadům Ládi Hrušky a jeho hrníčkové kuchařce. Říká, že si podle ní sám dělá loupáčky.
Jaroslav Sapík v roce 2009 založil, nebo lépe řečeno obnovil Československý svaz kuchařů, který byl po roce 1938 nuceně ukončen. Zajímá se o zlepšování úrovně pohostinství u nás a přikládá zvláštní důraz na férový vztah k personálu a jeho pravidelné odborné vzdělávání. Mottem Jaroslava Sapíka je: „Žádná kuchyně není špatná, jsou jen dobří a špatní kuchaři“.
Recepty
Podívejte se na recepty přidané uživatelem
Celkem položek: 101Hrušky na víně a griotce
Z omytých hrušek oloupeme slupku a podélně je rozkrojíme. Vyřízneme z nich jádřinec. V menším hrnci si svaříme víno, do které přidáme badyán, šest hřebíčků, kousek skořice, dvě kolečka...
víceJehněčí maso s kapustovou kaší
Očistíme si jehněčí kolínka. Slaninu si rozkrájíme na klínky a pomocí špikovacího nože s ní prošpikujeme kolínka. Lehce je osolíme a opepříme. Do kastrolu si vložíme sádlo a rozpálíme ho. Na...
víceHavířské vepřové nožičky
Nadrobno nasekáme oloupanou cibuli. Oloupaný česnek nakrájíme na tenké plátky. Připravíme hrnec, do kterého vložíme lžíci sádla. Na sádlo nasypeme nasekanou cibuli, necháme ji zpěnit a...
víceKapr pečený po židovském způsobu
Sušené ovoce nasypeme do menšího hrnce a zalijeme rumem. Z jednoho chemicky neošetřeného citronu odkrájíme kůru, nakrájíme nadrobno a přidáme k ovoci. Počkáme, až směs přijde k varu. Pak hrnec...
víceVařené vepřové koleno se zeleninou
Do většího hrnce s osolenou vložíme očištěné vepřové koleno. Přidáme k němu všechnu oškrábanou zeleninu: mrkev, petržel, celer a koření: celý pepř, bobkový list, nové koření a oloupaný...
víceJablkovo-matjesový salát
Matjesy nakrájíme na kousky. Obě cibule, jak bílou, tak červenou, nakrájíme na tenká kolečka. Jablka zbavíme jádřince a nakrájíme na tenké dílky. Vše vložíme do mísy a promícháme. Z poloviny...
víceŠoulet s pečenými husími prsy
Očistíme husí prsa, osolíme je a okmínujeme. Na pánev vložíme lžíci husího sádla a rozpálíme. Vložíme kůží dolů husí prsa a prudce je z obou stran opečeme. Ve větším hrnci s osolenou vodou...
víceFotky
- Nejstarší
- Nejnovější
- Nejlépe hodnocené
Žádné zveřejněné fotografie
Kuchařky
Kuchařka - Jaroslav Sapík
Hodnocení: Přidal:Jaroslav SapíkŠéfkuchař Jaroslav Sapík je vášnivým zastáncem české kuchyně a známým se stal i díky televiznímu pořadu Česko na talíři. Vařil pro prezidenty, krále i pro papeže! Tato kuchařka nabízí jeho vynikající a chutná jídla, která si tak doma můžete sami připravit.
Kuchařka obsahuje 54 receptů