Jaroslav Sapík
Rodina | Ženatý/vdaná |
Něco o mě
Jaroslav Sapík
Jaroslav Sapík je jedním z našich nejuznávanějších kuchařů. Vařil pro prezidenty, krále, monarchy a papeže. Je autorem několika kuchařských knih. Absolvoval mnoho zahraničních cest do předních světových hotelů a restaurací.
„Pod pokličku“ se podíval v Německu, Rakousku, Anglii, Španělsku, Maďarsku, Indii nebo Singapuru. Zúčastnil se řady domácích i zahraničních soutěží, ze kterých si odnesl čestná uznání a medaile. V rodině Jaroslava Sapíka se kuchařské řemeslo dědí už od 17. století a jeho syn i dcera si také vybrali tento obor. Mimo vaření ho baví myslivost a truhlařina.
Profesní kariéra
Jaroslav Sapík se narodil v roce 1952. Vyučil se v hotelu Ambassador kuchařem, kde se postupně propracoval až na pozici šéfkuchaře. V tomto hotelu na Václavském náměstí v Praze pracoval od roku 1967 až do roku 1995. V letech 1983 – 1987 absolvoval hotelovou školu ve Velkém Meziříčí. V roce 1992 otevírá v Klokočné nedaleko Prahy rodinnou restauraci a penzion. V roce 2015 byl uveden do Síně slávy v anketě Zlatý kuchař.
Další aktivity
Mimo provozování vlastního podniku spolupracuje dlouhou dobu se správou Pražského hradu, kde zajištuje recepce, bankety a jiné významné události. Příprava pokrmů pro státní návštěvy podléhá přísnému protokolu a řídí se náboženskými zvyky i zdravotním stavem hostů. Při této příležitosti se setkal s řadou významných státníků a dalších osobností. Účinkoval také v televizním pořadu Česko na talíři.
Oblíbená kuchyně
Preferuje českou kuchyni, které je velkým propagátorem. Tvrdí, že česká gastronomie je kvalitní a je potřeba ji vrátit význam, který zastávala ještě na počátku minulého století, kdy konkurovala kuchyni rakouské a maďarské a držela krok s francouzskou. Sám si pochutná v zimě třeba na ovaru s jablečným křenem, v létě zase na rybě. Má rád také velmi zvěřinu.
Vzory
U Jaroslava Sapíka jsou vzory především v jeho vlastní rodině. Narodil se v hostinci na Ořešíně u Brna a historie jeho rodu mu kuchařské řemeslo předurčila. Vzorem mu je i česká kuchyně jako taková. Zastává spíše rezervovaný postoj k biopotravinám, o kterých tvrdí, že by měli být normální součástí vaření. Preferuje zpracování čerstvých potravin a raději si pochutná na tradiční „hotovce“ než na okázalých pokrmech. Nijak se však nebrání ani nápadům Ládi Hrušky a jeho hrníčkové kuchařce. Říká, že si podle ní sám dělá loupáčky.
Jaroslav Sapík v roce 2009 založil, nebo lépe řečeno obnovil Československý svaz kuchařů, který byl po roce 1938 nuceně ukončen. Zajímá se o zlepšování úrovně pohostinství u nás a přikládá zvláštní důraz na férový vztah k personálu a jeho pravidelné odborné vzdělávání. Mottem Jaroslava Sapíka je: „Žádná kuchyně není špatná, jsou jen dobří a špatní kuchaři“.
Recepty
Podívejte se na recepty přidané uživatelem
Celkem položek: 101Šneci plnění nádivkou
Kuřecí srdíčka očistíme a odblaníme. Vložíme do vody, do které přidáme bobkový list, nové koření a celý pepř. Mrkev, petržel a celer oškrábeme a přidáme do vody. Do vody přisypeme i nasekaný...
víceKrk hovězí s květákem
Cibuli a česnek oloupeme a nasekáme nadrobno a vložíme na pánev, kde ji orestujeme. K cibuli a česneku přisypeme papriku a přidáme rajský protlak. Orestujeme a přilijeme hovězí vývar. Osolíme,...
víceSulc z vepřových nožiček se šunkou a cibulí
Vepřové nožičky a koleno přesekneme, vložíme do hrnce, přidáme vepřovou plec, nové koření, bobkový list, sůl, celý pepř, zalijeme vodou a zvolna vaříme asi 3 hodiny. Půl hodiny před koncem...
víceSalát se špenátem a kozím sýrem
Krémový kozí sýr rozmícháme, lehce posolíme a popepříme. Vymačkáme šťávu ze 2 citronů, přidáme k ní do misky lžičku cukru, lžíci olivového oleje, osolíme, opepříme. Dresink promícháme a...
víceKlokočenský špíz
Svíčkovou nakrájíme na medailonky, slaninu na plátky a oloupané brambory a cibuli na kolečka. Nabodneme střídavě na špízovou jehlu, slaninu dáme častěji než ostatní suroviny, aby špíz...
víceHusí maso s kroupami a červeným zelím
Husí stehna a husí prsa nasolíme, potřeme polovinou prolisovaného česneku a necháme uležet do druhého dne. Druhý den husí maso opláchneme, vložíme do pekáčku, zasypeme zbylým prolisovaným...
víceŘízek máslový s bramborami
Do jednoho kastrolu dáme vařit ve vodě brambory ve slupce, do druhého kastrolu omytou, neoloupanou řepu. Vepřové maso rozkrájíme na malé kousky a v mlýnku na maso dvakrát pomeleme. K...
víceFotky
- Nejstarší
- Nejnovější
- Nejlépe hodnocené
Žádné zveřejněné fotografie
Kuchařky
Kuchařka - Jaroslav Sapík
Hodnocení: Přidal:Jaroslav SapíkŠéfkuchař Jaroslav Sapík je vášnivým zastáncem české kuchyně a známým se stal i díky televiznímu pořadu Česko na talíři. Vařil pro prezidenty, krále i pro papeže! Tato kuchařka nabízí jeho vynikající a chutná jídla, která si tak doma můžete sami připravit.
Kuchařka obsahuje 54 receptů