Pečený cejn s paprikou, chilli a bramborami - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 110 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Pečený cejn s paprikou, chilli a bramborami
Celkový čas: | 110 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 90 minut |
Autor: | jelen |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 14801 |
Ingredience
2 ks | Bobkový list |
800 g | Brambory |
1200 g | Cejn velký |
3 stroužek | Česnek |
1 ks | Chilli paprička |
1 ks | Cibule |
0,5 ks | Citrony |
60 ml | Olej olivový |
1 ks | Paprika červená |
1 polévková lžíce | Petržel - nať |
60 ml | Sherry brandy |
1 kávová lžička | Sůl |
4 ks | Tymián čerstvý |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 48g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 27g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,8mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 143,4mg |
Vitamín E | 0,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 22,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Brambory, Česnek, Chilli paprička, Cibule, Citrony, Paprika červená, Sůl, Tymián čerstvý mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Cejn velký, Olej olivový, Petržel - nať, Sherry brandy mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Pečený cejn s paprikou, chilli a bramborami postup přípravy receptu:
1 | Z ryby odřízneme ploutve a vložíme jí do větší nekovové nádoby. Šťávu z citrónu vymačkáme do vnitřní dutiny ryby. Přilijeme 2 lžíce oleje a dáme na 2 hodiny do lednice. |
2 | Pekáč velikosti ryby vymažeme olejem, dno vyložíme polovinou plátků brambor, posypeme plátky česneku, petrželí, červenou cibulí, solí chilli a nasekanou paprikou. Navrch dáme opět plátky brambor, zalijeme 80 ml vody a zakapeme zbylým olejem. Zakryjeme alobalem a pečeme v předehřáté troubě na 190° C asi 1 hodinu. |
3 | Zvýšíme teplotu trouby na 220° C. Rybu zevnitř i zvenku dobře osolíme, dovnitř vložíme snítky tymiánu a bobkový list. Z každé strany uděláme do ryby 4 šikmé zářezy, položíme ji na brambory a do zářezů po stranách ryby vložíme plátky citrónů, aby připomínaly ploutve. Pečeme odkryté 30 minut. |
4 | Hotovou rybu zalijeme suchým sherry a dáme ještě na 3 minuty do trouby. Podáváme přímo z pekáče. |
Poznámka
Ryba by měla vážit cca 1250 g.