Žampiony naložené na exotický způsob - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 21 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Žampiony naložené na exotický způsob
Celkový čas: | 21 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 6 minut |
Autor: | kvapil |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (57%) |
ID receptu: | 34468 |
Kategorie: | Jednohubky, Kanapky, Tapas |
Ingredience
10 ks | Bobkový list |
2 ks | Cibule |
1 kávová lžička | Hořčičné semínko |
1 kávová lžička | Jalovec |
250 ml | Ocet jablečný |
750 ml | Olej olivový |
1 kávová lžička | Pepř černý celý |
2 kávová lžička | Sůl |
4 ks | Tymián čerstvý |
750 ml | Voda pitná |
1 kg | Žampiony čerstvé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 20g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 845,8mg |
Vláknina | 15g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 60,2mg |
Vitamín E | 0,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 7,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Cibule, Hořčičné semínko, Ocet jablečný, Pepř černý celý, Sůl, Tymián čerstvý, Voda pitná, Žampiony čerstvé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Jalovec, Olej olivový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Žampiony naložené na exotický způsob postup přípravy receptu:
1 | Nálev si připravíme tak, že vlijeme do hrnce ocet, 750 ml vody, přidáme nahrubo drcené jalovčinky a kuličky černého pepře, hořčičné semínko, snítky čerstvého tymiánu a sůl a všechno povaříme 5 minut. Přisypeme očištěné žampiony a povaříme další minutu. |
2 | Když žampiony v nálevu vychladnou, přiklopíme je pokličkou a dáme na noc do chladničky. Pak nálev slijeme a houby spolu s cibulkami nakrájenými na plátky a bobkovým listem naplníme do tří sklenic a jen lehce pěchujeme. Nahoru položíme ještě jeden bobkový list, který pomáhá konzervaci. |
3 | Obsah každé sklenice zalijeme asi 250 ml olivového oleje, uzavřeme a uložíme do chladu. |
Poznámka
Takto naložené houby vydrží i několik týdnů. Než však sklenici otevřeme, počkáme až dosáhne pokojové teploty. Pokud chceme zajímavější chuť, můžeme k houbám přidat i najemno nakrájený kousek čerstvého zázvoru a citronové trávy. Pokud nespotřebujeme celou sklenici žampionů naráz, dolijeme houby olejem tak, aby byly opět ponořené. Jablečný ocet můžeme nahradit estragonovým octem.