Rizoto s houbami a černými olivami - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 65 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Rizoto s houbami a černými olivami
Celkový čas: | 65 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 35 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | beranova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (18%) |
ID receptu: | 40118 |
Kategorie: | Rizota |
Ingredience
1 ks | Cibule |
225 g | Houby čerstvé |
30 g | Houby sušené |
3 polévková lžíce | Olej olivový |
2 polévková lžíce | Olivová pasta černá |
2 polévková lžíce | Olivy černé |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
255 g | Rýže loupaná |
1 kávová lžička | Sůl |
40 g | Sýr Parmezán |
200 ml | Voda pitná |
425 ml | Vývar zeleninový |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 72g |
---|---|
Cholesterol | 8,7mg |
Draslík | 725,1mg |
Vláknina | 11g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 8,2mg |
Vitamín E | 0,8mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 9,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cibule, Rýže loupaná, Sůl, Sýr Parmezán, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Houby čerstvé, Houby sušené, Olej olivový, Olivová pasta černá, Olivy černé, Pepř černý mletý, Vývar zeleninový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Rizoto s houbami a černými olivami postup přípravy receptu:
1 | Nejprve namočíme sušené houby. Přelijeme je vařící vodou a necháme přibližně 20 minut bobtnat. |
2 | Oloupeme a na kostičky nasekáme cibuli, čerstvé houby očistíme a nakrájíme na plátky. Vypeckované černé olivy nakrájíme nahrubo. |
3 | Ve vyšším rendlíku se silným dnem rozehřejeme olej, dáme cibuli a čerstvé houby. Restujeme 4-5 minut, přisypeme rýži, pečlivě promícháme a restujeme další 1-2 minuty. |
4 | Přidáme sušené houby i s vodou, ve které se máčely a vsypeme nakrájené olivy. Zalijeme necelou polovinou zeleninového vývaru a za občasného zamíchání vaříme na mírném ohni pod pokličkou asi 10 minut, dokud se voda nevyvaří. |
5 | Přilijeme polovinu zbylého vývaru, zamícháme a vaříme dalších 5 minut, až do vyvaření veškeré tekutiny. Přidáme zbytek vývaru, olivovou pastu, osolíme a opepříme. Za stálého míchání vaříme dalších 5 minut. Odstavíme z ohně, přikryjeme pokličkou a necháme asi 5 minut odpočinout. |
6 | Na talíři posypeme tenkými plátky parmazánu. |
Poznámka
Doba na přípravu je udaná včetně času potřebného k namočení hub a na odležení rizota.