Francouzské kuře na víně - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 110 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Francouzské kuře na víně
Celkový čas: | 110 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 90 minut |
Autor: | stejskalova |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (90%) |
ID receptu: | 53641 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
150 g | Anglická slanina |
1 ks | Bobkový list |
1 stroužek | Česnek |
8 krajíc | Chléb toastový |
1,5 kg | Kuře |
2 cl | Martell cognac |
130 g | Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
4 špetka | Pepř černý mletý |
50 g | Petržel - nať |
12 ks | Šalotka |
4 špetka | Sůl |
50 g | Tymián čerstvý |
500 ml | Víno červené |
500 ml | Vývar drůbeží |
250 g | Žampiony čerstvé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 153g |
---|---|
Cholesterol | 345,8mg |
Draslík | 3g |
Vláknina | 16g |
Vitamín A | 7g |
Vitamín B6 | 3,5mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 92,0mg |
Vitamín E | 1,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 53,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Anglická slanina, Bobkový list, Česnek, Chléb toastový, Kuře, Šalotka, Sůl, Tymián čerstvý, Víno červené, Žampiony čerstvé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Martell cognac, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Pepř černý mletý, Petržel - nať, Vývar drůbeží mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Francouzské kuře na víně postup přípravy receptu:
1 | Kuře omyjeme a nakrájíme na 8 dílů. Osolíme je a opepříme. Játra z kuřete dáme stranou. |
2 | Na kostičky nakrájíme slaninu. Oloupeme šalotky, žamiopny očistíme a rozkrájíme na čtvrtky. |
3 | Do pekáče vložíme třetinu množství másla a na něm necháme zesklovatět slaninu. Vmícháme ke slanině nakrájenou šalotku a žampiony. Několik minut opékáme. Potom směs vyjmeme a dáme stranou. |
4 | Kuře zaprášíme moukou a vložíme do pekáče. Nejdříve opečeme stehna, potom přidáme i prsa. Zakapeme koňakem, zalijeme červeným vínem a vývarem. Několik minut povaříme. |
5 | Ke kuřeti přidáme směs z opečené slaniny, šalotky a žampionů. Přidáme česnek, petrželku, tymián a bobkový list. |
6 | Předehřejeme troubu na 180 °C. Vložíme pekáč do trouby a pečeme přikryté 75 minut. |
7 | Toastové chleby rozdělíme na trojúhelníčky a opečeme na másle. |
8 | Vyndáme porce kuřete, zeleninu a česnek s bobkovým listem. Šťávu, která se vypekla, přecedíme přes síto. Potom do ní vešleháme zbylou část vychlazeného másla. |
9 | Kuřecí játra rozmixujeme v mixéru a vmícháme do omáčky. Zahříváme, ale už nevaříme. |
10 | Omáčkou přelijeme porce kuřete a servírujeme společně s toasty. |