Bílá rýže
Bílá rýže je ze všech druhů nejčastěji používaná. V obchodech je k dostání poměrně značné množství odrůd, velmi oblíbená je tzv. předvařená rýže, která se vaří velmi krátkou dobu. Z výživového hlediska je ale lepší používat klasickou rýži a tu vařit v speciálním hrnci na vaření rýže.
Bílá rýže je velmi často používaná jako příloha, ale připravuje se z ní také rizoto, rýžová polévka nebo různé nákypy, je vhodná i jako náplň do plněných paprik. Recepty na tato a mnohá další jídla z bílé rýže najdete v této části.
Filety z lososa bez kůže rozkrájíme na velmi tenké plátky, rozložíme na plech, vložíme pod gril a grilujeme z obou stran, až budou křupavé. Dáme...
Omyté papriky rozpůlíme, očistíme a krátce podusíme na oleji. Necháme vychladnout. Vařenou nebo dušenou rýži promícháme s majonézou a jemně...
Oloupanou cibuli a česnek nadrobno nasekáme, omyté cukety jemně nastrouháme. Přidáme nasekanou petrželku a vše smícháme. Nivu rozmačkáme vidličkou...
Do suché pánve vsypeme sezamová semínka a opražíme do zlatova. Odstavíme, přesypeme na porcelánový plochý talíř, necháme vychladnout. Salátovou...
Mrkev a ředkev rozkrájíme na tenké plátky, listy salátu nakrájíme na proužky a potřeme majonézou. Do kastrůlku nalijeme rýžové víno, vodu, osolíme,...
Přebranou rýži opláchneme studenou vodou, potom ještě několikrát horkou vodou. Rýži vsypeme do kastrolu, zalijeme vodou, přidáme máslo, oloupanou...
Vepřovou plec nebo ořez omyjeme a nakrájíme na drobné kousky. Cibuli oloupeme, nakrájíme na drobno a osmažíme ji na tuku dorůžova. Přidáme maso,...
Z tuku a prosáté mouky připravíme světlou zásmažku a za stálého prošlehávání metlou ji zalijeme vlažným vývarem. Uvedeme do varu, přidáme bobkový...
Cibuli oloupeme, jemně nakrájíme a zpěníme na másle. Přidáme koření, rajčatový protlak, osolená kuřecí stehna a podlijeme vodou. Dusíme téměř...
Kořenovou zeleninu očistíme, drobně nakrájíme a osmahneme ji na másle. Přidáme přebranou a spařenou rýži, zalijeme přiměřeným množstvím vývaru,...