Gordon Ramsey
Rodina | Ženatý/vdaná |
Něco o mě
Gordon Ramsey
Gordon Ramsey patří mezi nejznámější kuchařské hvězdy světa. Média, a zejména ta televizní, jej vynesla na výsluní také díky jeho neotřelému přístupu v jeho kulinářských show, z nichž asi nejznámější byla „Ramsey’s Kitchen“ (Ano, šéfe s Gordonem Ramseym) a její americká verze „Hell’s Kitchen“ (Pekelná kuchyně).
Za svůj dosavadní život nasbíral 14 Michelinských hvězd.
Narodil se v Renfrewshiru ve Skotsku, 8. Listopadu 1966. Je tedy narozen ve znamení Štíra. Jeho otec Gordon nikdy neměl stálou profesi, údajně často pil a příliš se otáčel za ženami, jeho matka, Helen Cosgrove, byla zdravotní sestrou. Říká se, že díky svému otci nebylo jeho dětství příliš šťastné. Má ještě tři sourozence, dvě sestry a bratra.
V jeho 5 letech se rodina přestěhovala do Anglie. Vždy byl velkým milovníkem fotbalu a měl velké naděje stát se výborným fotbalistou. Už v 15 letech se stal členem profesionálního týmu Glasgow Rangers. A tak kdoví, kam by se jeho kariéra ubírala, kdyby ho v 19 letech nepostihl úraz kolene.
Ramsey začal studovat v North Oxfordshire Technical College obor Hotel management. Po studiu začal pracovat pod mnoha vysoce oceňovanými kuchaři v Anglii a poté též ve Francii.
První velký úspěch přišel v roce 1993, kdy vedl restaurant Aubergine v Londýně. Během 3 let získal 2 Michelinské hvězdy! Vždy však toužil po vlastní rstauraci a tak v roce 1997 otevírá Restaurant Gordon Ramsey v Chelsea. Během 4 let získává 3 hvězdy od Michelina! Píše svou první knihu „Passion for Flavor“, kterou se představil širší veřejnosti.
Ramsey v následujících letech otevírá několik dalších restaurací, jako je Petrus v Londýně, Verre v Dubaji a další ze svého řetězce Restaurant Gordon Ramsey v Claridge. Ten dále rozvíií také v Tokyu, New Yorku, Los Angeles a na Floridě. Dále se věnuje novým knižním titulům – „Passion for Seafood“, „Chef for all Seasons“. Na svém kontě má dodnes více než dvacítku knih.
V roce 2000 se stává Kuchařem roku (Chef of the Year) a v roce 2006 získává Řád britského impéria (Officer of the Order of the Brittish Empire).
Jeho televizní úspěch začíná ke konci devadesátých let dokumentem „Boiling Point“, který popisuje práci šéfkuchaře při otevření svého prvního restaurantu. Se stejným jménem následuje reality show.
Následuje „Ramsey’s Kitchen Nightmares“, kde se snaží pomoci z nesnází upadávajícím restauracím během jednoho týdne.
V roce 2005 přenáší své umění do Spojených států v reality show „Hell’s Kitchen“ a ta má okamžitý úspěch, což mu umožňuje tam přenést i domovskou „Kitchen Nightmares“, adaptovanou na americké prostředí.
V roce 2010 je producentem a sudím v soutěži „MasterChef“, další reality show v USA a poté se začíná věnovat cestování zaměřené na kulinářské umění. Z něj nabírá materiál pro své další počiny, jako je například „Gordon’s Great Escape“.
Neměli bychom zapomenout na pražskou Maze restauraci, která byla umístěna v hotelu Hilton Prague Old Town. Jednalo se o 18 restaurant tohoto typu.
Byla otevřena v roce 2007 a bohužel neměla dlouhého trvání. Uzavřena byla v únoru 2009. Ironií osudu bylo, že Michelinská hvězda byla tomuto restaurantu udělena až po jeho uzavření. Jejím šéfkuchařem byl Philip Carmichael. Ten pracoval jako šéfkuchař v Maze v Londýně a po ukončení činnosti v Praze působil na stejné pozici v Kapském Městě.
Gordon Ramsey není jen skvělým kuchařem. Je důkazem toho, že úspěch je podmíněn tvrdou prací, talentem, vášní, osobností a jistě i trochou štěstí.
Je ženatý a se svou ženou Tanou a jejich čtyřmi dětmi žije v Londýně.
Recepty
Podívejte se na recepty přidané uživatelem
Celkem položek: 210Minestrone podle Ramsaye
Velkou červenou cibuli oloupeme a nakrájíme na malé kostičky, prolisujeme oloupaný stroužek česneku. Ze snítek rozmarýnu otrháme a nadrobno nakrájíme lístky. Pancettu nakrájíme na nudličky....
víceSalátová směs s holubím masem
Nejdříve připravíme zálivku, aby se uležela. Všechny ingredience vložíme do misky a ušleháme. Holubí maso nasolíme, opepříme a opékáme na rozpáleném oleji 3 minuty nejdříve kůží dolů a potom...
víceDresink s hrubou hořčicí a kaparami podle Ramsaye
V misce rozšleháme olivový olej s bílým vinným octem, přidáme hořčici a zamícháme. Z nakládaných kaparů v octě vymačkáme přebytečnou tekutinu a vmícháme je do dresinku, který pak dle chuti...
víceDušené jehněčí koleno s pyré z pastináku
Očistíme, oloupeme a nakrájíme cibuli, mrkev, pórek, česnek a řapíkatý celer, nasekáme snítku rozmarýny a snítku tymiánu a nameleme pepř. Ve velkém hrnci rozpálíme 4 lžíce olivového oleje a...
vícePřevrácený páj se zvěřinou podle Ramsaye
Sušené hřiby zalijeme 660 ml vařící vody a necháme vychladnout. Srnčí, jelení nebo daňčí kýtu nakrájíme na kousky a obalíme v mouce smíchané s pepřem a solí. Na proužky nakrájíme slaninu...
víceJelení plátky na víně
V rendlíku rozehřejeme olej, přidáme slaninu nakrájenou na kostičky a 2 minuty opékáme. Přihodíme nakrájenou cibuli, bobkový list, tymián a barevný pepř a za stálého míchání restujeme asi 8...
víceJablka v karamelu
Na pánvi s nepřilnavým povrchem rozehřejeme máslo. Oloupaná jablka nakrájená na silné plátky obalíme v cukru a jakmile máslo začne pěnit, vložíme jablka na pánev. Opékáme 4 minuty až povrch...
víceFotky
- Nejstarší
- Nejnovější
- Nejlépe hodnocené
Žádné zveřejněné fotografie
Kuchařky
Kuchařka - Gordon Ramsay
Hodnocení: Přidal:Gordon RamseyGordon Ramsay je osobností světové gastronomie a držitel několika Michelinských hvězd. Proslavil se i v televizní show Kitchen Nightmares, kterou u nás známe pod názvem Ano,šéfe. Tato kuchařka se skládá z jeho jedinečných jídel a vy si tak můžete připravit a vychutnat skutečné lahůdky.
Kuchařka obsahuje 90 receptů