Hřiby
Hřib patří mezi nejvíce oblíbené jedlé houby. Z hříbků se připravuje velké množství vynikajících chutných jídel - nejvíce známé jsou polévky a omáčky, je z něj ale výborné třeba i houbové rizoto. Hřiby se konzervují nakládáním do octa nebo různých nálevů, jsou vhodné i k sušení a zamražení. V receptech, kde je hřib hlavní nebo doplňkovou ingrediencí určitě budou takové, které ještě neznáte.
Sušené houby namočíme na 30 minut do vody. Housky nakrájíme do mísy s mlékem, přidáme nasekanou cibuli, nasekanou kopřivu, krupici, nastrouhaný...
Směs tvrdých lesních hub očistíme, omyjeme, osušíme a pokrájíme na plátky. Na plátky pokrájíme uzený bůček. Lahůdkovou cibuli pokrájíme na kolečka....
Z větších očištěných hřibů opatrně vykrojíme nožky tak, aby ve spodní části kloboučků vznikla prohlubeň. Nožky hříbů v misce rozetřeme s česnekem...
Houby pokrájíme na plátky, oříšky nasekáme nahrubo stejně jako cibuli. Nudle uvaříme ve vroucí osolené vodě, poté slijeme a dáme stranou. Na...
Omyté kuře rozporcujeme. Porce osolíme, opepříme, posypeme drceným kmínem a dáme do pekáče, do kterého jsme na dno dali plátky slaniny. Kuře...
Čerstvé hříbky očistíme a nakrájíme na plátky. Plátky hub vsypeme na pánev a podusíme na másle doměkka. Zalijeme rozšlehanými, osolenými vejci,...
Oloupeme a omyjeme brambory. Nastrouháme je a v míse smícháme s rozetřeným česnekem, 2 lžičkami soli, 1 lžičkou černého pepře, vejci a strouhankou....
Čerstvé tvrdší hříbky očistíme, nakrájíme na plátky, dáme do polévkového síta, ponoříme je i se sítem do vařící slabě osolené vody a asi 5 minut...
Hříbky očistíme a nakrájíme na tenké plátky o síle cca 8mm a mírně osolíme. Vejce rozšleháme a osolíme. Petržel omyjeme, necháme okapat a lístky...
Rybu očistíme, z obou stran opečeme na rozpáleném oleji a uchováme v teple. Do pávne vložíme na plátky nakrájené hříbky a cherry rajčátka a...
Šalotku jemně nakrájíme a zpěníme na másle. Přidáme očištěné, na plátky nakrájené houby, krátce orestujeme, zaprášíme moukou a zalijeme vývarem a...
Omyté maso nakrájíme na bifteky, mírně rozklepeme a upravíme dokulata. Maso osolíme a opečeme na oleji po obou stranách. Očištěné hříbky drobně...
Z omytých rajčat seřízneme vršky, vnitřky vydlabeme, osolíme a opepříme. Nadrobno nakrájené hříbky (nebo žampiony) osmahneme na másle, zasypeme...
Očištěného, z kůže staženého candáta naporcujeme. Hlavu a odřezky vyvaříme v troše osolené vody. Oloupanou, jemně nakrájenou cibuli podusíme na...
Omyté porce candáta osolíme a zakapeme citronovou šťávou. Maso zprudka opečeme na oleji na pánvi a vyjmeme. Na výpeku podusíme očištěné, nakrájené...
Hříbky očistíme, omyjeme a nakrájíme na silné plátky. Rajčata rozpůlíme, zbavíme jádřinců a pokrájíme na proužky. Do pekáčku vložíme plátky hub, na...
V osolené vodě uvaříme dobře propranou rýži (v poměru 1 díl rýže a 2 díly vody). V pánvi na rozpáleném oleji zpěníme drobně pokrájenou cibuli,...
Připravíme jíšku z rozpuštěného másla a mouky. Do připravené jíšky vlijeme mléko, smícháme s nadrobno nakrájenými bramborami a hříbky. Směs vaříme...
Čerstvé hřiby omyjeme, očistíme, větší trochu pokrájíme, menší necháme celé. Spaříme horkou vodou. Na pánvi rozpustíme máslo a houby lehce...
Připravíme si těsto. Na vál prosijeme oba druhy mouky, osolíme, uprostřed uděláme důlek, postupně přiléváme vlažnou vodu a vypracujeme hladké a...