Andělika lékařská

zpět do Bylinky
  • Latinsky: Archangelica officinalis
  • Anglicky: Garden Angelica

ANDĚLIKA – latinsky Archangelica officinalis, slovensky Archangelika lékarska, anglicky Garden Angelica je bylinka z čeledi miříkovitých. Konzumuje se syrová i vařená. Má anýzovou vůni.

Andělská bylinka od vody

Andělika se řadí k nejcennějším léčivým rostlinám. Její účinky se užívají již od nepaměti. Mniši ji používali jako lék proti moru.

Původ a výskyt

Původní místo výskytu anděliky lékařské je střední a severní Evropa a severní Asie. U nás je rozšířena od nepaměti, pěstuje se nebo volně roste podél vodních toků. Vyskytuje se v lesích, poblíž horských bystřin nebo na horských loukách.

Pěstování

Anděliku zasejte počátkem podzimu, přesazujte na jaře, mezi jednotlivými rostlinami nechávejte rozestup 1 m².

Vzhled, chuť a vůně…

Andělika je mohutná bylina až 2 m vysoká, má dutou lodyhu. Květy jsou zelenavě bílé a mají v průměru 15 cm. Listy jsou 90 cm velké. Mladé lodyhy mají anýzovou, sladkou chuť i vůni. Plodí pouze jednou za život, poté uhyne.

Kořen a plody mají chuť hořkou a kořenitý pach.

Zdraví a vitamíny

Kořen s plody obsahuje především silici a terpeny, také obsahují hořčinu angelicin, furukumariny a další látky. S jejím užíváním je nutné nakládat opatrně, může způsobovat přecitlivělost na světlo.

Těhotné ženy ji nesmějí užívat vůbec, může vyvolávat menstruaci.

Použití anděliky v gastronomii

Řapíky a listy se mohou používat jak čerstvé, tak i vařené. Kořeny se čistí a poté se zavěšené usuší. Uchovávají se ve vzduchotěsné nádobě. Mladé lodyhy mají dobrou chuť i zasyrova. Nařezané řapíky a listy se přidávají do omáček, polévek i do salátů.

Kořen můžete použít pro přípravu léčivého čaje nebo andělikového vína. Kořen a plody se používají pro výrobu hořkých likérů.

Skladování

Kořen po sklizení omyjeme a usušíme ve stínu za maximální teploty 35 °C. Usušený kořen uchováváme v uzavřené nádobě.

Léčivé účinky

- čistí krev

- je močopudná

- zlepšuje trávení a působí proti nadýmání

- pomáhá při revmatismu, epilepsii a hysterii

- podporuje odkašlávání

- má uklidňující účinky

- pomáhá při zánětech dutiny ústní

zpět do Bylinky