Gordon Ramsey
Rodina | Ženatý/vdaná |
Něco o mě
Gordon Ramsey
Gordon Ramsey patří mezi nejznámější kuchařské hvězdy světa. Média, a zejména ta televizní, jej vynesla na výsluní také díky jeho neotřelému přístupu v jeho kulinářských show, z nichž asi nejznámější byla „Ramsey’s Kitchen“ (Ano, šéfe s Gordonem Ramseym) a její americká verze „Hell’s Kitchen“ (Pekelná kuchyně).
Za svůj dosavadní život nasbíral 14 Michelinských hvězd.
Narodil se v Renfrewshiru ve Skotsku, 8. Listopadu 1966. Je tedy narozen ve znamení Štíra. Jeho otec Gordon nikdy neměl stálou profesi, údajně často pil a příliš se otáčel za ženami, jeho matka, Helen Cosgrove, byla zdravotní sestrou. Říká se, že díky svému otci nebylo jeho dětství příliš šťastné. Má ještě tři sourozence, dvě sestry a bratra.
V jeho 5 letech se rodina přestěhovala do Anglie. Vždy byl velkým milovníkem fotbalu a měl velké naděje stát se výborným fotbalistou. Už v 15 letech se stal členem profesionálního týmu Glasgow Rangers. A tak kdoví, kam by se jeho kariéra ubírala, kdyby ho v 19 letech nepostihl úraz kolene.
Ramsey začal studovat v North Oxfordshire Technical College obor Hotel management. Po studiu začal pracovat pod mnoha vysoce oceňovanými kuchaři v Anglii a poté též ve Francii.
První velký úspěch přišel v roce 1993, kdy vedl restaurant Aubergine v Londýně. Během 3 let získal 2 Michelinské hvězdy! Vždy však toužil po vlastní rstauraci a tak v roce 1997 otevírá Restaurant Gordon Ramsey v Chelsea. Během 4 let získává 3 hvězdy od Michelina! Píše svou první knihu „Passion for Flavor“, kterou se představil širší veřejnosti.
Ramsey v následujících letech otevírá několik dalších restaurací, jako je Petrus v Londýně, Verre v Dubaji a další ze svého řetězce Restaurant Gordon Ramsey v Claridge. Ten dále rozvíií také v Tokyu, New Yorku, Los Angeles a na Floridě. Dále se věnuje novým knižním titulům – „Passion for Seafood“, „Chef for all Seasons“. Na svém kontě má dodnes více než dvacítku knih.
V roce 2000 se stává Kuchařem roku (Chef of the Year) a v roce 2006 získává Řád britského impéria (Officer of the Order of the Brittish Empire).
Jeho televizní úspěch začíná ke konci devadesátých let dokumentem „Boiling Point“, který popisuje práci šéfkuchaře při otevření svého prvního restaurantu. Se stejným jménem následuje reality show.
Následuje „Ramsey’s Kitchen Nightmares“, kde se snaží pomoci z nesnází upadávajícím restauracím během jednoho týdne.
V roce 2005 přenáší své umění do Spojených států v reality show „Hell’s Kitchen“ a ta má okamžitý úspěch, což mu umožňuje tam přenést i domovskou „Kitchen Nightmares“, adaptovanou na americké prostředí.
V roce 2010 je producentem a sudím v soutěži „MasterChef“, další reality show v USA a poté se začíná věnovat cestování zaměřené na kulinářské umění. Z něj nabírá materiál pro své další počiny, jako je například „Gordon’s Great Escape“.
Neměli bychom zapomenout na pražskou Maze restauraci, která byla umístěna v hotelu Hilton Prague Old Town. Jednalo se o 18 restaurant tohoto typu.
Byla otevřena v roce 2007 a bohužel neměla dlouhého trvání. Uzavřena byla v únoru 2009. Ironií osudu bylo, že Michelinská hvězda byla tomuto restaurantu udělena až po jeho uzavření. Jejím šéfkuchařem byl Philip Carmichael. Ten pracoval jako šéfkuchař v Maze v Londýně a po ukončení činnosti v Praze působil na stejné pozici v Kapském Městě.
Gordon Ramsey není jen skvělým kuchařem. Je důkazem toho, že úspěch je podmíněn tvrdou prací, talentem, vášní, osobností a jistě i trochou štěstí.
Je ženatý a se svou ženou Tanou a jejich čtyřmi dětmi žije v Londýně.
Recepty
Podívejte se na recepty přidané uživatelem
Celkem položek: 210Salátová směs s holubím masem
Nejdříve připravíme zálivku, aby se uležela. Všechny ingredience vložíme do misky a ušleháme. Holubí maso nasolíme, opepříme a opékáme na rozpáleném oleji 3 minuty nejdříve kůží dolů a potom...
víceHovězí s muffiny
V pekáči rozehřejeme olej, hovězí roštěnec nasolíme, opepříme a opečeme ze všech stran asi 10 minut. Podlijeme vodou a dáme do středně vyhřáté trouby péct na 45 minut, občas podlijeme. V...
víceJehněčí pečeně s bylinkovým kuskusem
Jehněčí hřbet nařežeme na povrchu do hluboké mřížky, vetřeme sůl, pepř, posypeme rozmarýnem a česnekem, vložíme do mísy, zalijeme olivovým olejem a zakryté necháme 2 hodiny uležet na chladném...
víceRýžový pohár s kardamomem
Do rendlíku nalijeme smetanu smíchanou s cukrem, pomalu zahříváme, až se cukr rozpustí. Přidáme kardamom a přivedeme smetanu k varu, odstavíme, necháme úplně vychladnout. Do hrnce nasypeme...
víceMušle s aïoli omáčkou
Na omáčku v míse smícháme majonézu s prolisovaným česnekem, pepřem, solí a paprikou. Ve velkém hrnci osmažíme na rozpáleném oleji nadrobno nakrájenou cibuli do měkka. Přidáme dobře očištěné...
víceKuřecí plátky s omáčkou ze smržů
Kuřecí prsa nařízneme do kapes, posolíme zevnitř i zvenčí, opepříme, do vzniklých kapes vložíme česnek, spíchneme párátkem. Do velkého hrnce nalijeme studený vývar, přidáme bobkový list,...
víceKachna s angreštovou omáčkou
Sečuánský pepř rozdrtíme v hmoždíři, kůži na kachních prsou nařežeme do kříže a vetřeme do ní sečuánský i normální pepř a sůl. Prsa vložíme kůží dolů do suchého pekáče a zahříváme 15 minut na...
víceFotky
- Nejstarší
- Nejnovější
- Nejlépe hodnocené
Žádné zveřejněné fotografie
Kuchařky
Kuchařka - Gordon Ramsay
Hodnocení: Přidal:Gordon RamseyGordon Ramsay je osobností světové gastronomie a držitel několika Michelinských hvězd. Proslavil se i v televizní show Kitchen Nightmares, kterou u nás známe pod názvem Ano,šéfe. Tato kuchařka se skládá z jeho jedinečných jídel a vy si tak můžete připravit a vychutnat skutečné lahůdky.
Kuchařka obsahuje 90 receptů