Hroznové víno
Hroznové víno se nejvíce konzumuje přímo, používá se ale i kandované nebo sušené a samozřejmě se z něj také vyrábí olej, vinný ocet, víno a další nápoje. Víno se v teplé kuchyni využívá i jako koření k dochucení drůbeže, zvěřiny, ryb i dalších druhů masa. Vinný ocet a olej se používá do salátů, sušené víno v podobě rozinek nebo sultánek je vhodné například jako přísada do pekařských výrobků.
Receptů, v kterých je hroznové víno jednou ze surovin je mnoha a najdete je právě v této části. Budete příjemně překvapeni, kdy a jak se víno může použít a jak lahodně dokáže ovlivnit chuť připravovaných jídel a pekařských i cukrářských výrobků.
Bagetu nakrájíme na plátky – velmi zešikma, aby byly plátky větší. Tyto plátky naskládáme na plech s pečícím papírem. Postříkáme olivovým olejem a...
Mouku, bazalku, estragon, papriku, sůl a pepř smícháme ve větší míse. Vložíme kousky kuřete a ve směsi je obalíme. Rozpálíme olej a máslo ve...
Omytá jablka oloupeme a nakrájíme na plátky. Přidáme hroznové víno, cukr, strouhanku a strouhaný kokos. Vše dobře promícháme. Používáme jako...
Očištěnou slepici uvaříme v osolené vodě do poloměkka. Oloupanou, jemně nakrájenou cibuli osmahneme na másle, porce slepice pokapané citronovou...
Zelí necháme okapat. Jablka oloupeme, rozpůlíme, vyjmeme jádřince a nakrájíme na kostičky. Jablka spolu s opraným vínem vložíme do vroucího vývaru...
Žervé dohladka rozetřeme a potřeme jím plátky šunky. Poklademe omytým hroznovým vínem a pevně stočíme do ruliček. Rolky necháme v chladničce...
Omytá jablka zbavíme jádřinců a do vzniklých otvorů rozdělíme rozinky, které jsme předtím namočili v rumu. Povrch potřeme máslem a jablka zabalíme...
V širším teflonovém hrnci smícháme vodu, víno, cukr, bobkové nebo muškátové listy a nastrouhanou kůru z jednoho citrónu. Broskve ponoříme na 15...
Mouku smícháme se solí, cukrem, máslem a studenou vodou. Vytvoříme hladké těsto, zabalíme ho a dáme na hodinu do lednice. Těsto vyválíme na...
Očištěný a omytý pórek nakrájíme na kolečka, osmahneme na másle, podlijeme osminkou litru vody. Přidáme zeleninový bujón, vsypeme rozinky a vše...
Oloupanou, na plátky nakrájenou cibuli osmahneme na tuku bez míchání do zlatova a vybereme na talířek. Propláchnutou, oschlou rýži vsypeme do...
Omyté vepřové, telecí a jehněčí maso nakrájíme na kostky. Do mísy si dáme omytou a nakrájenou zeleninu: papriky pokrájené na proužky, kostky rajčat...
Hrozny (4 kg) dobře omyjeme, odstraníme stopky a vložíme do většího hrnce. Zasypeme je 2,5 kg cukru, promícháme, přilijeme 3 dl vody, 1 dl octa,...
Do salátové mísy vložíme kuličky hroznového vína, ananas pokrájený na kostičky, oloupaný pomeranč nakrájený také na kostičky a posekané ořechy....
Kuřecí maso, slaninu, šalotky, česnek a kari koření osmahneme na oleji na pánvi se silným dnem a vysokým okrajem, potom zmírníme oheň a směs 15...
Omyjeme velké hrozinky a zelené hroznové víno. Rozpůlené hroznové víno s hrozinkami a celými vlašskými ořechy dáme do mísy, přidáme Brandy Armagnac...
Omytou okurku podélně rozkrojíme, konce odkrojíme a semínka vydlabeme. Okurku nakrájíme na tenké plátky. Z citronové trávy odstraníme tuhé částí,...
Plátky filé omyjeme, stočíme a upevníme špejlí nebo párátky. Osolíme a opepříme. V pánvi rozpustíme polovinu másla a přidáme oloupanou, nasekanou...
Drůbeží šunku pokrájíme na kostičky. Šalotku oloupeme a drobně pokrájíme. Kysané zelí necháme odkapat. Omyté hroznové bílé víno rozpůlíme a zbavíme...
Mouku, máslo, 100 g moučkového cukru a žloutky vymícháme a necháme asi 1 hodinu odpočinout. Potom těsto na pracovní ploše rozválíme na plát a...