Zelenolisté - ostatní
Listová zelenina je v gastronomii používána podle druhu v studené i teplé kuchyni. Konzumují se její listy, obsahující zdraví prospěšný chlorofyl. Nejvíce používané druhy listové zeleniny jsou špenát, hlávkový salát, hlávková kapusta, mangold, rukola, zelí a také chřest.
V studené kuchyni se listy přidávají především do různých zeleninových salátů, některé druhy i k dochucení a nebo ozdobě různých jídel. Z teplé kuchyně je asi nejvíce známý špenát, který se podobně jako zelí servíruje především jako příloha. Stejně se využívá i kapusta, z které se ale připravují například i kapustové karbanátky.
Chléb nakrájíme na kostičky a v míse namočíme do mléka. Na pánvi zpěníme na 2 lžících másla nakrájený mangold, pórek, petrželovou a celerovou nať....
Všechnu zeleninu očistíme.Mrkev oloupeme, rozčtvrtíme, pak podélně rozkrájíme na čtvrtiny. Z celeru budeme potřebovat 3 řapíky, které nakrájíme...
Šalvěj nakrájíme na tenké plátky. Přidáme k ní na kousíčky nakrájené krabí maso, majonézu, citronovou šťávu i kůru. Osolíme a opepříme podle chuti....
Z octa, oleje, pepře a trochy soli metličkami vymícháme dressing. Oloupeme česnek a cibuli, najemno nasekáme a smícháme s dressingem. Očistíme,...
Čerstvé vinné listy ponoříme na minutu do vroucí vody. Vyndáme, osušíme. Nakládané listy omyjeme a namočíme do misky s teplou vodou cca na 5 minut,...
Zeleninu očistíme a omyjeme. Zelí po okapání nakrájíme na nudličky, mrkev najemno nastrouháme do mísy a smícháme se zelím. V misce smícháme olej,...
V mixeru rozmixujeme předem opečené stroužky česneku, ančovičky, citronovou šťávu, worcester, hořčici a 10g nastrouhaného parmazánu. Zvolna...
V hrnci přivedeme k varu osolenou vodu, vhodíme očištěný chřest a 2 minuty povaříme. Scedíme, ihned ochladíme studenou vodou a necháme okapat....
Brambory omyjeme, oloupeme a nakrájíme na menší kousky. Cibuli zbavíme slupky a pokrájíme na drobné kousky. Petrželovou nať nakrájíme. Brambory...
Saláty omyjeme, případně natrháme a vložíme do salátové mísy. Zalijeme zálivkou vinaigrette a zlehka promícháme. Salát rozdělíme do misek nebo...
Nejprve připravíme dresink. Smícháme máslo, smetanu, hořčici, cukr, vejce, sůl a pepř. Za stálého míchání přidáme ocet. Vložíme do vodní lázně a...
Nejprve provaříme červené víno, červený vinný ocet a nasekanou šalotku, dokud se tekutina z poloviny neodpaří. Poté necháme vychladnout. Mezitím...
Salát a čekanku očistíme, omyjeme, necháme okapat a natrháme. Připravíme dresink. Smícháme smetanu s jogurtem a šťávou vylisovanou z citronu....
Omyjeme zelí, zbavíme košťálu a nakrájíme na nudličky. Přidáme nakrájená rajčata na kostičky, sýry, cibuli a půlené olivy. Do jogurtu vmícháme...
Rozválíme listové těsto na pomoučněném vále. Vykrájíme z něj 20 stejných čtverečků. Do mísy dáme zakysanou smetanu, osolíme a opepříme. Bylinky...
Vymačkáme zelí, pokrájíme, smícháme s rozpuštěným sádlem a mletými škvarky, s moukou. Přidáme vejce, osolíme a opepříme, přidáme papriku a...
Uvaříme maso, přidáme bobkový list, pepř, sůl, nové koření a cibuli. Přecedíme vývar do předem orestované zeleniny a povaříme. Dochutíme vegetou...
Omyjeme, oloupeme a doměkka uvaříme mrkev. Nakrájíme na malá kolečka. Opláchneme ředkvičky a s okurkami nakrájíme na kousky. Ve větší míse...
Zeleninu s masem uvaříme a přecedíme vývar a zeleninu pokrájíme. Připravíme knedlíčky ze slaniny, kterou na cibulce zesklovatíme a přidáme ostatní...
Předem uvařená vejce rozkrojíme podélně a vyjmeme žloutky. Vložíme je do misky a rozmačkáme. Přidáme jogurt, hořčici a vše dohladka rozšleháme. ...