Cukety

Cuketa je po celý rok dostupná zelenina, která je zdravá. Cuketa má jemnou chuť a velmi dobře přebírá chuť dalších ingrediencí. Recepty s cuketou většinou doporučují silnější okořenění a časté je i přidávání česneku. Ve Francii se přidává do oblíbeného ratatouille.

Cuketa má v kuchyni mnoho možností úpravy, zapékat, smažit, dusit i grilovat. Velmi často se plní, připravuje podobně jako známý bramborák, vynikající je i cuketová polévka. Jsou dokonce i recepty na sladká jídla, pizzu nebo knedlíky z cukety. Menší cukety jsou vhodné k přímé konzumaci za syrova nebo do zeleninových salátů. Větší plody se mohou různě tepelně upravovat a tepelná úprava je také nejvíce používaný způsob. Velmi oblíbená je například zapečená cuketa se sýrem, ale receptů s cuketou je samozřejmě mnohem víc a všechny jsou poměrně jednoduché a rychlé.

K přípravě jídel se používají i květy cukety. Nejčastěji se plní a pak smaží, menší květy je možné smažit namočené v těstíčku.

Seřadit
Nalezeno 542 receptů
Zobrazení

Lilky napříč rozkrojíme a každou polovinu rozřízneme na 3 rovnoběžné pláty, které nedokrojíme, takže zůstanou zespodu spojeny. Tyto tři díly ještě...

5
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
1 hlas
Celkový čas přípravy 45 min Počet komentářů k receptu1

Lilky vložíme do rozpálené trouby a necháme chvíli nahřát, aby jejich slupka změkla. Změklou slupku oloupeme. Oloupané lilky ihned omýváme vodou z...

1
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
1 hlas
Celkový čas přípravy 30 min Počet komentářů k receptu1

Lilky omyjeme, osušíme, celé položíme na plech a upečeme je nasucho v troubě při 185°C. Upečené lilky mají až černou barvu. Mírně vychladlé lilky...

1
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
1 hlas
Celkový čas přípravy 45 min Počet komentářů k receptu1
Recept obsahuje video

Omyté lilky podélně nakrájíme na plátky. Obalíme je nejdříve v hladké mouce a potom ve vejcích rozšlehaných se solí a pepřem. Obalené lilky...

4.8
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
4 hlasy
Celkový čas přípravy 65 min Počet komentářů k receptu4

Česnek a cibulku orestujte na olivovém oleji, přidejte rajčata, tymián, sůl, pepř a cukr a hodinu vařte. Nakonec přidejte nasekanou bazalku,...

5
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
1 hlas
Celkový čas přípravy 105 min Počet komentářů k receptu2

Lilky nakrájíme na plátky, osolíme a necháme hodinu odležet. Poté je omyjeme a osušíme. Plátky lilku klademe na plech, na každý plátek dáme...

0
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
žádný hlas
Celkový čas přípravy 40 min

Lilky nejprve očistíme, odstraníme stopky a omyjeme. Poté je podélně rozpůlíme a nakrájíme na kostky o velikosti asi 3cm. Ve woku rozpálíme 3...

0
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
žádný hlas
Celkový čas přípravy 25 min

Omyté lilky nakrájíme na plátky, na rozpáleném oleji orestujeme, poté vyjmeme a necháme okapat, nejlépe na papírové utěrce. Ochutíme je solí a...

0
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
žádný hlas
Celkový čas přípravy 30 min

Lilek nakrájíme na plátky, posolíme a necháme asi 30 minut stát, aby pustil vodu. Na plech s pečícím papírem rozložíme lilek, zakapeme olivovým...

0
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
žádný hlas
Celkový čas přípravy 60 min

Lilek nakrájíme na kostičky a společně s nasekanou cibulí a prolisovaným česnekem podusíme na rozehřátém másle. Poté přilijeme zeleninový vývar,...

0
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
žádný hlas
Celkový čas přípravy 25 min

Lilky opláchneme, propícháme vidličkou a dáme grilovat na 50 minut. Průběžně otáčíme, aby zčernaly celé. Necháme trochu vychladnout a oloupeme....

0
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
žádný hlas
Celkový čas přípravy 70 min

Cibuli oloupeme, jemně nakrájíme a osmahneme na oleji. Přidáme oloupaná, nakrájená rajčata a osolíme. Když se rajčata rozdusí, přidáme oloupaný a...

0
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
žádný hlas
Celkový čas přípravy 40 min

Troubu rozehřejeme na 250 stupňů na grilování. Nakrájíme na kolečka lilek a rozložíme na plech pomazaný olejem. Zprudka grilujeme, až bude nahoře...

0
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
žádný hlas
Celkový čas přípravy 30 min

Omyjeme, oloupeme a na kousky nakrájíme lilky, které ve větším množství osolené vody vaříme. Poté slijeme a necháme okapat. Ve vroucí vodě spaříme...

0
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
žádný hlas
Celkový čas přípravy 50 min

Lilky podélně rozřízneme, vnitřek vydlabeme, nakrájíme na kostky a osmahneme na rozpáleném oleji. Zvlášť orestujeme nasekanu cibuli, česnek,...

0
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
žádný hlas
Celkový čas přípravy 30 min

V robotu zpracujeme nahrubo nasekanou cibuli, nasekaný zázvor, kari koření a korinadr až vytvoříme pastu. Lilky nakrájíme na větší kousky a asi...

0
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
žádný hlas
Celkový čas přípravy 25 min

Nakrájíme na 1cm kolečka lilek, osolíme a pokapeme olivovým olejem. Pokrájíme žampiony a podusíme. Rajčata a oloupanou cibuli nakrájíme na...

0
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
žádný hlas
Celkový čas přípravy 45 min

Rozpůlíme podélně lilek, odkrojíme stopku a osolíme. Na půl hodiny necháme uležet. Poté lilek z obou stran osmahneme na olivovém oleji....

0
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
žádný hlas
Celkový čas přípravy 60 min

Oloupeme mrkev a celer, hlívu a ostatní zeleninu omyjeme a nakrájíme na kostky. Smícháme ve vymazaném pekáči, osolíme, přidáme koření, sezamové...

0
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
žádný hlas
Celkový čas přípravy 60 min

V hrnci s nepřilnavým povrchem rozpustíme máslo, zasypeme moukou a promícháme. Přiléváme mléko a mícháme, aby nevznikly hrudky. Do bešamelu...

0
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
žádný hlas
Celkový čas přípravy 75 min

počet položek na stránku

×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist