Zdeněk Pohlreich

Další informace
Rodina Svobodný/á
Záliby Vaření

Něco o mě

Zdeněk Pohlreich

 

Kdo by neznal dnes snad nejpopulárnějšího českého kuchaře, jehož pořady „Ano, šéfe!“ či „Teď vaří šéf!“ se staly jedněmi z nejsledovanějších v našich krajích? Řeč je samozřejmě o Zdeňku Pohlreichovi, restauratérovi, majiteli úspěšných pražských restaurací Café Imperial, Divinis a Yamato.

 

Narodil se 10. Dubna 1957, ve znamení Berana.

Dětství prožil v šedesátých letech a jak sám tvrdí, nijak zvlášť se neodlišoval od svých vrstevníků. Nejraději trávil svůj volný čas venku s kamarády, na kole, prostě tak, jak v té době prožívala své dětství většina městských dětí. Doba byla jiná, snad jednodušší a slyšet tehdy od rodičů „Máš zaracha!“ se dá v dnešní době přirovnat jen k odstřihnutí od internetu a zabavení mobilu.

K pohostinství neměl Zdeněk Pohlreich nikdy daleko. Jeho otec pracoval jako kuchař, jeho maminka v pohostinství také pracovala, jeho rodině patřila i restaurace na Střeleckém ostrově a jeho strýc vedl restauraci U topolu, ve které pracoval po návratu z vojny.

Bavil ho také sport, a ne ledajaký. Baseball! Hrál jej několik let a později, v Austrálii, dokonce působil jako baseballový rozhodčí.

 

Život není přímka, ale koho by napadlo, že vaření nepatřilo mezi jeho zájmy. Vlastně sám uvádí, že ho nezajímalo prakticky vůbec! Říká se, že hlad je nejlepší kuchař a nouze naučila Dalibora housti. Přeneseně to také může znamenat následující: Když mi nikdo neuvaří, uvařím si sám! To bylo podnětem pro jeho kuchařské začátky.

 

Snad neúspěch při přijímacích zkouškách na střední školu byl důvodem, aby nastoupil na učební obor Kuchař – číšník.

Po vyučení nastupuje do hotelu Stop a poté v dalších provozovnách národního podniku Restaurace a jídelny (RaJ). O této části své kariéry hovoří jako o čase, kdy se naučil, jak by to v kuchyni nemělo vypadat

Ve druhé polovině osmdesátých let začíná uvažovat o emigraci. Nedokázal se smířit se situací v zemi a návštěva Nizozemska ho utvrdila v tom, že lze žít i jinak, svobodněji, a tak v roce 1989 svůj záměr uskutečňuje a jeho cílem se stala právě tato země.

Nové začátky nejsou jednoduché. A zvlášť pro emigranta, jehož dokumenty ještě nejsou zcela v souladu s místními zákony. To ví asi každý, kdo se na podobnou pouť kdy vydal. A ví o tom své i Zdeněk Pohlreich. Přesto si razí svou cestu ke gastronomii, když nastupuje jako kuchař do restaurace Het Schellinkje v Meppelu, městečku vzdáleném 130 km od Amsterodamu. Nestydí se ale ani za zkušenosti méně oceňované. Živil se také mytím nádobí.

 

Holandsko však bylo pouze krátkodobou přestupní stanicí. Zdeněk Pohlreich zde získává povolení k odjezdu za oceán, a tak, po více než roce, zkouší své štěstí v přímořském městě Adelaide na jihu Austrálie.

Nastupuje na místo kuchaře v restauraci La Guillotine, která se specializovala na francouzskou kuchyni. Ostatně právě o pobytu v Austrálii Pohlreich říká, že byl tím, který ho gastronomicky nejvíce obohatil. Kupodivu úspěch svého působení v této restauraci, kde zastával i pozici Sou-Chef, nepřikládá ani tak svému kuchařskému umění či sebevzdělání, ale schopnosti se přizpůsobit, osobní odolnosti a také, alespoň v určité míře, talentu.

 

Do Česka se vrací v roce 1993, kdy nabyl, jak sám uvádí „naivní představy, že se vracím do země, kde se bude rozvíjet kvalitní kapitalizmus“.

Naštěstí pro nás a českou gastronomickou scénu navazuje na své zkušenosti ze zahraničí a nastupuje, tentokrát už v pozici šéfkuchaře, do hotelu Renaissance SAS Alcron, Villa Voyta nebo Mariott. A odtud už byl jen krůček k vytouženému vlastnímu podniku.

 

Dnes patří do portfolia jeho restaurací Café Imperial v prvorepublikovém stylu, Divinis, zaměřená na italskou kuchyni, a která získala ocenění Bib Gourmand. Dále je to Yamato v japonském stylu, a brzy přibude čtvrtá, Next Door by Imperial. Ta nabídne moderní a odlehčenou formu Café Imperial, a kde se bude snoubit český základ s evropským provedením. Podobná bistra, kde se podávají kvalitně připravené pokrmy v jednoduchém, ale stylovém prostředí, jsou současným velkým trendem ve světě.

 

Je možné, že by mnohým z nás osobnost Zdeňka Pohlreicha unikla, nebýt televize.

V roce 2009 startuje pořad „Ano, šéfe!“ a má okamžitý úspěch. Sám říká, že se mu zalíbil formát pořadu a velká možnost vlastní improvizace. Dokázal strhnout diváky svou upřímností projevu, kterým vyvrací mýtus politické korektnosti.

V roce 2010 následuje „Na nože!“ a v roce 2011 „Šéf na grilu“. Rok 2013 je to „Už dost, šéfe!“, 2014 „Teď vaří šéf!“ a „Rozpal to, šéfe!“.

Není náhodou, že pořady, ve kterých se Zdeněk Pohlreich objevuje, patří k těm nejsledovanějším.

Byla by škoda, kdybychom opomenuli zmínit se o kuchařkách, které vydal Je jich celkem osm. Mezi nimi Už dost, šéfe!; Šéf na grilu nebo Prostřeno bez servítků.

 

Osobnost Zdeňka Pohlreicha patří mezi ty, které na nás udělají dozajista dojem.

Jeho vyhraněné názory, neuhlazená mluva a vyjadřování se přímo k věci a také dosažený úspěch, který by se možná bez těchto atributů nekonal, to jsou věci, které v nás budí pozornost. A zaslouženě.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Recepty

Podívejte se na recepty přidané uživatelem

Celkem položek: 89

S petrželí candát

hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
Celkový čas přípravy 35 min

Žeberních kostí zbavíme filety z candáta a nakrájíme na porce po 200 g. Polovinu másla rozehřejeme ve woku. Osušíme filety, osolíme, poprášíme moukou a dáme je do woku kůží dolů a 4 minuty...

více

Černý zajíc

hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
Celkový čas přípravy 80 min

Vyškvaříme na oleji slaninu, přidáme trochu másla a zajíce rozděleného a odblaněného na porce. Opečeme prudce ze všech stran, poté maso vyndáme a na výpeku osmahneme nakrájenou mrkev, celer,...

více

Srnčí pochoutka

hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
Celkový čas přípravy 60 min

Nakrájíme mrkev a celer a osmahneme dozlatova na oleji. Přidáme nakrájenou cibuli, nakrájenou srnčí plec, protlak a smažíme. Zalijeme vodou, vínem a přidáme kuličky jalovce, bobkový list, nové...

více

Na smetaně srnčí

hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
Celkový čas přípravy 90 min

Vykostíme srnčí kýtu a jednotlivé svaly odblaníme a prošpikujeme slaninou. Osolíme, opepříme a opečeme na másle v hrnci. Poté vyndáme, přidáme do hrnce nakrájenou mrkev, celer, cibuli, petržel...

více

Kýta kančí

hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
Celkový čas přípravy 65 min

Odblaníme a opláchneme kančí kýtu. Osolíme ji a po obou stranách na oleji opečeme. Na kostky nakrájíme očištěnou mrkev, celer, petržel, cibuli a osmahneme na oleji. Přidáme nové koření,...

více

Jelení pochoutka

hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
Celkový čas přípravy 75 min

Jelení kýtu nakrájíme na kostky, osolíme, opepříme. Na rozpáleném sádle osmahneme nakrájenou slaninu a přidáme nakrájenou cibuli a smažíme dozlatova. Přidáme maso, rozetřený česnek a po...

více

Zvěřina na portském

hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
Celkový čas přípravy 75 min

Vykostíme divoké kachny, pomeleme stehna a smícháme s vejci, smetanou, solí a pepřem. Směsí potřeme prsa, zabalíme do těsta a opečeme po všech stranách na másle. Dohněda opečeme kosti na...

více

Podívejte se na recepty uložené uživatelem

Celkem položek: 0

Fotky

Třídit podle:

Žádné zveřejněné fotografie

Kuchařky

Kuchařka Zdeněk Pohlreich

Hodnocení: Přidal:Zdeněk Pohlreich

Zdeněk Pohlreich právem patří mezi nejvýznamnější osobnosti současné české gastronomie a televizní show Ano, šéfe! je jednou z nejledovanějších. Jídla se podle jeho rad a tipů vaří v mnoha kuchyních a tato kuchařka nabízí ty nejlepší i mnoho dalších, které jsou třeba i méně známé.  

Kuchařka obsahuje 51 receptů

 
×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist