Měkkýši - ostatní
Měkkýši jsou skupina mořských plodů, do které patří různé druhy chobotnice, sépie a oliheň. Jsou to nejvíce konzumované plody moře, připravují se mnoha způsoby. Nejoblíbenější jsou asi kalamáry - maso olihně nebo sépie, které se krájí na kolečka. Je sice poměrně tuhé, ale velmi chutné, nejvíce se smaží a dusí. Podobné maso mají i chobotnice, které jsou vhodné i pro grilování. Recepty na vynikající jídla z měkkýšů najdete v této části.
Očištěné, vykuchané olihně zbavené hlav nakrájíme na menší kousky. Oloupanou, nadrobno nakrájenou cibuli osmahneme na 5 lžících oleje, přidáme...
Olihně důkladně očistíme a omyjeme, hlavu s chapadly odřežeme a odstraníme vnitřní průhlednou kost. Znovu těla olihní omyjeme a nakrájíme na...
Ve vařící vodě spaříme rajčata, oloupeme, zbavíme semínek a nahrubo je nasekáme. Petrželku nasekáme. Sépie očistíme, vykucháme, zbavíme očí, kostí...
Mušle očistíme. Potom je scedíme a omyjeme. Očistíme chobotničky, vykucháme je, omyjeme a pokrájíme na kousky. Oškrábeme slávky, omyjeme pod...
Mangold omyjeme a nasekáme. Oloupeme cibuli a česnek, omyjeme a jemně nasekáme. Očistíme olihně, vykucháme je, propláchneme, osušíme a nakrájíme na...
Brambory uvaříme a oloupeme. Na vál prosijeme mouku, uprostřed uděláme důlek a dáme do něho sítem protlačené brambory. Přidáme vejce a špetku soli,...
Oloupeme cibuli a nasekáme. V pánvi rozehřejeme 20 g másla a osmažíme na něm nasekanou cibuli. Přisypeme rýži a smažíme 1-2 minuty. Rozmícháme...
Pekáč vymažeme máslem, na dno v jedné vrstvě položíme hřebenatky, zalijeme bešamelem, další vrstvou budou filety z kambaly, osolíme a opepříme....
Konzervované bambusové výhonky, palmová srdíčka a vodní kaštany scedíme a necháme odkapat. Pak zeleninu nakrájíme na plátky. Mraženou zeleninovou...
Olihně posypeme mořskou solí a necháme 10 minut odležet. Grilovací pánev vymažeme trochou oleje, silně rozehřejeme a olihně prudce opékáme po...
Okurky omyjeme, podélně rozpůlíme a odstraníme semena. Potom je nahrubo nastrouháme, osolíme a dáme na 15 minut okapat na síto. Jogurt rozmícháme...
Olihně nakrájíme na jednocentimetrové kroužky, opláchneme a osušíme. Suché obalujeme v mouce. V pánvi rozpálíme oheň a v menších dávkách smažíme...
Očištěné a omyté olihně nakrájíme na kolečka a chapadla překrojíme na poloviny. V pánvi na rozehřátém oleji smažíme oloupaný, jemně nasekaný...
Kroužky olihně omyjeme a osušíme. Sůl smícháme v míse s moukou a obalíme v ní kroužky olihně. Arašídový olej rozpálíme ve woku, vsypeme do něj...
Těstoviny uvaříme v hodně osolené vodě a po 4-5 minutách je ještě nedovařené scedíme; propláchneme studenou vodou; nalijeme na ně trochu oleje a...
Očištěné a omyté olihně nakrájíme na kolečka, chapadla překrojíme na poloviny. V pánvi na rozehřátém oleji smažíme oloupaný, nasekaný česnek za...
Připravíme těstoviny podle návodu na obalu "al dente", po uvaření je přecedíme a uchováme v teple. Tělo olihní nakrájíme na proužky, chapadla...
Kalamáry omyjeme, odřízneme hlavu, vyjmeme kost a zbytek rozpůlíme na poloviny. Maso osolíme, na povrchu lehce několikrát nařízneme. Česnek...
Na marinádu smícháme v míse citronovou šťávu s prolisovaným česnekem a olivovým olejem ( jednu lžíci oleje necháme stranou na smažení ). Vložíme...
V pánvi rozpálíme olej a osmahneme na něm doměkka na plátky nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek. Přidáme nahrubo nasekané lístky bazalky,...