Sladkovodní ryby - ostatní
Sladkovodní ryby žijí – jak je už z názvu zřejmé – v tzv. sladkých vodách – v potocích, řekách, jezerech, rybnících… Některé druhy žijí divoce, jiné se chovají v chovných rybnících. Mezi nejvíce známé patří zcela jistě kapr, pstruh, okoun, štika, lín, tolstolobik, úhoř, sumec, candát nebo cejn. Ryby jsou velmi zdravé a sladkovodní navíc proti některým druhům mořských ryb i cenově dostupné.
Sladkovodní ryby se připravují všemi známými způsoby - mohou se vařit i dusit, péct i smažit a také grilovat. V této části najdete mnoho receptů, v kterých jsou právě sladkovodní ryby jednou z ingrediencí a zcela jistě si z nich vyberete.
Porci kapra osolíme a opečeme na rozpáleném oleji z obou stran. Skoro měkkou ji zalijeme vejci rozšlehanými se solí, mlékem a nakrájenou šunkou....
Smícháme strouhanku, olej, prolisovaný česnek a pečeme na plechu s pečícím papírem 10 minut. Dvě lžíce oleje, dva stroužky prolisovaného česneku,...
Spaříme a oloupeme rajčata, nakrájíme je na kousky. Česnek a cibuli nakrájíme a osmahneme, přidáme rajčata a 10 minut povaříme omáčku. Přidáme...
Vykuchané a šupin zbavené candáty omyjeme, osušíme a po stranách uděláme příčné zářezy. Ze všech stran osolíme a necháme chvíli odležet. Mouku...
Cibuli a zeleninu nakrájíme na kolečka, vložíme do osolené a okyselené vody, přidáme rybu a uvaříme doměkka. Majonézu zředíme mlékem, přidáme...
Do kastrolu vlijeme ocet, vložíme koření a zeleninu nakrájenou na kolečka, přilijeme zhruba 0,5 l vody a povaříme 15 minut. Kapra naporcujeme....
Ryby zbavíme šupin, ploutví, vykucháme, omyjeme a osolíme. Připravíme marinádu z citronové šťávy smíchané s pepřem, nasekanou petrželkou a koprem....
Omytou rybu potřeme vně i zevnitř solí, pepřem a citronovou šťávou. Obalíme v mouce a zvolna pečeme na másle. Upečenou rybu vyjmeme a necháme na...
Omyté líny na hřbetě nařízneme a do otvorů vložíme plátky jablka. Osolíme, opepříme a potřeme prolisovaným česnekem. Čtyři pláty alobalu potřeme...
Oloupanou cibuli nakrájíme na kolečka, přidáme pepř, nové koření, bobkový list, tymián a očištěné líny. Vše zalijeme vroucí osolenou vodou a zvolna...
Oloupanou, jemně nakrájenou cibuli osmahneme na másle. Přidáme nahrubo nastrouhaný celer, prolisovaný česnek a jemně nakrájenou celerovou nať. ...
Omyté ryby osolíme, obalíme v mouce a rychle opečeme po jedné straně. Obrátíme je, pokmínujeme a opečeme po druhé straně. Opečené rybky zalijeme...
Očištěné a vykuchané rybky osolíme a opepříme. Na sádle zpěníme jemně nakrájenou cibuli, přidáme rybky a okmínujeme je. Dusíme pod pokličkou ve...
Vykuchané, očištěné grundle složíme těsně vedle sebe do vymaštěného pekáčku. Na povrchu je omastíme máslem, osolíme, okmínujeme a pečeme, až jsou...
Očištěné a omyté cejny osušíme a osolíme. Zevnitř je vytřeme prolisovaným česnekem, pokmínujeme a do každé ryby vložíme snítku petržele. Mouku...
Omyté porce ryby osolíme, opepříme a posypeme paprikou. Urovnáme je na alobal, pokapeme citronovou šťávou, přelijeme rozškvařenou slaninou a...
V 1/2 l vody osolené 2 lžícemi vody vaříme porce ryby asi 5 minut. 4 pláty alobalu potřeme máslem, vložíme na ně po jedné porci cejna, opepříme,...
Na másle zpěníme jemně nakrájenou cibuli, přidáme papriku a zasypeme moukou, kterou opražíme. Poté přidáme rajčatový protlak a sůl. Jíšku...
Očištěné a vykuchané líny osolíme, zlehka obalíme v mouce a okmínujeme. Pečeme na másle v pánvi po každé straně asi 6 minut. Pečené líny přendáme...
Nejprve předem namočíme nudle do teplé vody a necháme změknout. Do hrnce dáme cca 8 šálků vody a přivedeme k varu. Zmírníme plamen, přidáme maso,...