Gastroslovník

Zde najdete snad úplně vše o nejrůznějších potravinách a surovinách - ovoci, zelenině, masu, rybách, luštěninách atd. Nechybí ani jednoduché vysvětlení různých kuchařských výrazů nebo gastronomických názvů postupů. V tomto rozsáhlém gastronomickém slovníku najdete požadované informace nejen podle abecedy, ale i pomocí fulltextového vyhledávání. Pro ještě jednodušší a rychlejší hledání lze využít i jednotlivé kategorie.

Galgán lékařský

Galgán lékařský, jinak také galgán malý, se běžně používá v jihovýchodní Asii podobně jako zázvor. Oddenek  galgánu malého – je nevelký, na povrchu zbarvený červenohnědě. Uvnitř je světlejší.

Galgán velký

Jinak také galgánový kořen, nepravý galgán, thajský zázvor, siamský zázvor, kalkán. Používáme kořen, naložený nebo čerstvý či sušený a rozemletý na prášek. Galgán voní po borovicích a citrusech, svou chutí připomíná zázvor. Lze jím kořenit ryby, mořské plody, drůbež, jehněčí maso. Galgán je rozšířeným kořením kuchyně Dálného východu. Čerstvý se loupe jako zázvor a poté krájí, strouhá nebo se řeže na tenké plátky. Galgánový kořen lze sušit - před…

Game sausage – syrový

Klobása je vyrobená ze zvěřiny, zpravidla bývá libová a proto se do ní přidává vepřový tuk. Někdy se k výrobě Game sausage používá zvěřinová směs masa z bažantů, černé nebo vysoké zvěře. Klobása je kořeněná petrželkou, tymiánem a zázvorem. Game sausage měří 12cm a široká je 3cm. Čerstvé klobásy Game sausage vyrobené z pernaté zvěře jsou k dostání jen na podzim a v zimě během lovecké sezony.

Garganelli

Garganelli jsou těstoviny ve tvaru krátkých trubiček.

Garnát obecný

Rozšířený podél evropského pobřeží od Bílého moře po Portugalsko, také ve Středozemním moři a v Černém moři. Garnát obecný se hojně loví u německého pobřeží Severního moře a zpravidla se ihned po výlovu vaří na rybářských lodích. Tělo je šedě zbarvené, čelní roh je krátký. Garnát dorůstá do délky 9cm, patří k menším druhům krevet. Čerství garnáti se prodávají ihned po přivezení k pobřeží, s krunýřem nebo loupaní. Rychle se kazí, nelze je…

Gedroogde worst – sušený

Klobása s bílou plísní na obalu, obvykle vyrobená z vepřového masa. Gedroogde worst může mít jemnou nebo ostrou chuť, někdy obsahuje i hřebíček. Klobása měří 18cm a široká je 4cm. Podává se nakrájená na plátky.

Geitost

GEITOST je norský sýr určený ke krájení. Vzhled, chuť, vůně… Příchuť tohoto sýru je lehce sladká a připomíná karamel. Geitost má okouzlující tmavě hnědou, zlatavě hnědou nebo oranžovou barvu. Obsahuje 35% tuku v sušině. Výroba Geitost se vyrábí se ze syrovátky z kravského mléka, doplněné menší částí kozí syrovátky. Pomalým vařením se ze syrovátky odpaří tři čtvrtiny vody, mléčná bílkovina se sráží a mléčný cukr karamelizuje. Do sýřeniny se…

Gelbwurst – vařený

Tento Brühwurst je krémovitý, jemný, v jasně žlutě zbarveném obalu. Vyrábí se z vepřového a telecího masa. K ochucení Gelbwurstu se používá zázvor, muškátový oříšek a citron. Gelbwurst je dlouhý 30cm a široký 5cm. Konzumuje se studený s čerstvým chlebem.

Gelderse rookworst – vařený

Gelderse rookworst je uzený vařený vuřt vyrobený z vysoce kvalitního vepřového masa. Méně kvalitní rookworst obsahuje jen kouřové aroma, není uzený. Gelderse rookworst měří 12cm a široký je 2,5cm. Tradičně se podává s kapustou.

Gemelli

Název gemelli v překladu znamená "dvojčata". Jde o těstoviny ve tvaru spirálově stočených proužků. Tento druh těstovin má originální, dvojitý tvar. Na skus jsou pevné a mají schopnost přijímat různé složky chuti v pokrmech.

počet položek na stránku

Nejhledanější

Nejsou zde žádné hledané položky.

 
×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist