Zde najdete snad úplně vše o nejrůznějších potravinách a surovinách - ovoci, zelenině, masu, rybách, luštěninách atd. Nechybí ani jednoduché vysvětlení různých kuchařských výrazů nebo gastronomických názvů postupů. V tomto rozsáhlém gastronomickém slovníku najdete požadované informace nejen podle abecedy, ale i pomocí fulltextového vyhledávání. Pro ještě jednodušší a rychlejší hledání lze využít i jednotlivé kategorie.
Galgán lékařský
Galgán lékařský, jinak také galgán malý, se běžně používá v jihovýchodní Asii podobně jako zázvor. Oddenek galgánu malého – je nevelký, na povrchu zbarvený červenohnědě. Uvnitř je světlejší.
Galgán velký
Jinak také galgánový kořen, nepravý galgán, thajský zázvor, siamský zázvor, kalkán. Používáme kořen, naložený nebo čerstvý či sušený a rozemletý na prášek. Galgán voní po borovicích a citrusech, svou chutí připomíná zázvor. Lze jím kořenit ryby, mořské plody, drůbež, jehněčí maso. Galgán je rozšířeným kořením kuchyně Dálného východu. Čerstvý se loupe jako zázvor a poté krájí, strouhá nebo se řeže na tenké plátky. Galgánový kořen lze sušit - před…
Game sausage – syrový
Klobása je vyrobená ze zvěřiny, zpravidla bývá libová a proto se do ní přidává vepřový tuk. Někdy se k výrobě Game sausage používá zvěřinová směs masa z bažantů, černé nebo vysoké zvěře. Klobása je kořeněná petrželkou, tymiánem a zázvorem. Game sausage měří 12cm a široká je 3cm. Čerstvé klobásy Game sausage vyrobené z pernaté zvěře jsou k dostání jen na podzim a v zimě během lovecké sezony.
Garganelli
Garganelli jsou těstoviny ve tvaru krátkých trubiček.
Garnát obecný
Rozšířený podél evropského pobřeží od Bílého moře po Portugalsko, také ve Středozemním moři a v Černém moři. Garnát obecný se hojně loví u německého pobřeží Severního moře a zpravidla se ihned po výlovu vaří na rybářských lodích. Tělo je šedě zbarvené, čelní roh je krátký. Garnát dorůstá do délky 9cm, patří k menším druhům krevet. Čerství garnáti se prodávají ihned po přivezení k pobřeží, s krunýřem nebo loupaní. Rychle se kazí, nelze je…
Gedroogde worst – sušený
Klobása s bílou plísní na obalu, obvykle vyrobená z vepřového masa. Gedroogde worst může mít jemnou nebo ostrou chuť, někdy obsahuje i hřebíček. Klobása měří 18cm a široká je 4cm. Podává se nakrájená na plátky.
Geitost
GEITOST je norský sýr určený ke krájení. Vzhled, chuť, vůně… Příchuť tohoto sýru je lehce sladká a připomíná karamel. Geitost má okouzlující tmavě hnědou, zlatavě hnědou nebo oranžovou barvu. Obsahuje 35% tuku v sušině. Výroba Geitost se vyrábí se ze syrovátky z kravského mléka, doplněné menší částí kozí syrovátky. Pomalým vařením se ze syrovátky odpaří tři čtvrtiny vody, mléčná bílkovina se sráží a mléčný cukr karamelizuje. Do sýřeniny se…
Gelbwurst – vařený
Tento Brühwurst je krémovitý, jemný, v jasně žlutě zbarveném obalu. Vyrábí se z vepřového a telecího masa. K ochucení Gelbwurstu se používá zázvor, muškátový oříšek a citron. Gelbwurst je dlouhý 30cm a široký 5cm. Konzumuje se studený s čerstvým chlebem.
Gelderse rookworst – vařený
Gelderse rookworst je uzený vařený vuřt vyrobený z vysoce kvalitního vepřového masa. Méně kvalitní rookworst obsahuje jen kouřové aroma, není uzený. Gelderse rookworst měří 12cm a široký je 2,5cm. Tradičně se podává s kapustou.
Gemelli
Název gemelli v překladu znamená "dvojčata". Jde o těstoviny ve tvaru spirálově stočených proužků. Tento druh těstovin má originální, dvojitý tvar. Na skus jsou pevné a mají schopnost přijímat různé složky chuti v pokrmech.