Gastroslovník

Zde najdete snad úplně vše o nejrůznějších potravinách a surovinách - ovoci, zelenině, masu, rybách, luštěninách atd. Nechybí ani jednoduché vysvětlení různých kuchařských výrazů nebo gastronomických názvů postupů. V tomto rozsáhlém gastronomickém slovníku najdete požadované informace nejen podle abecedy, ale i pomocí fulltextového vyhledávání. Pro ještě jednodušší a rychlejší hledání lze využít i jednotlivé kategorie.

Arrowroot (arourut)

ARROWROOT – připomíná bramborový škrob a je možné ho používat do sladkých i slaných pokrmů. Bez chuti a bez zápachu, přesto užitečný... Arrowroot je velmi dobře stravitelný, a je tedy vhodný pro děti a osoby s poruchami trávicího systému. Původ Arrowroot se získává z kořene rostliny maranta třtinová, jejímž domovem je západní Indie a Amerika. Můžeme se setkat s tzv. nepravým aroowrootem, který se získává z oddenků zázvorovitých rostlin. …

Artyčok

ARTYČOK - latinsky Cynara scolymus, anglicky globe artichoke, francouzsky artichaut, německy Artichocke, italsky crciofo - je zelenina, z která se využívají neotevřené květní pupeny a ne jako u ostatních druhů plody, hlízy nebo kořeny. Zdravá a velmi chutná zelenina Artyčok je zelenina, která vzhledem připomíná větší bodlák nebo sukulent. Z původního planého artyčoku byly postupně vyšlechtěny dva typy – artyčok pěstovaný pro jedlé květy a…

Asiago d´allevo

ASIAGO D´ALLEVO je italský sýr určený ke krájení. Původ a historie Sýr Asiago má chráněné označení a jediný originál se vyrábí v alpské oblasti města Asiago v provincii Vicenza regionu Veneto. Právě sýr Asiago je nejtypičtějším produktem této oblasti. Vzhled, chuť, vůně… Asiago d´allevo má kulatý tvar, průměr 30-36 cm a výšku 9-12 cm. Váží mezi 8-12 kg. Konzistence vyzrálého sýru je zrnitá a drobivá, středně zralý sýr má těsto kompaktní.…

Asijské chilli omáčky

Chilli omáčka je nejdůležitější kořenící prostředek asijské kuchyně. Je velmi slaná a může tudíž sloužit jako náhražka soli. Kromě chilli omáček známe ještě sambaly - jsou to pasty husté konzistence složené z chilli lusků. Sambalů existuje několik druhů. Nejznámější je sambal oelek, který je velice ostrý. Sambal manis je spíše jemný a sladký. Do sambalu kacang jsou zase přidávány mleté arašídy a před použitím musí být rozmíchán ve vodě. V…

Aspikové výrobky

Jedná se o všechny masné výrobky, při jejichž výrobě se používá želatina (aspik). Jde například o tlačenku nebo huspeninu.

Aspik (rosol)

Tato gelovitá hmota se vyrábí dvěma způsoby - přírodní cestou z kůže či kostí, nebo uměle z lístkové či práškové želatiny, případně z karagenanu (želírující látka vyrobená z mořských řas).

Australský krab obrovský

Vyskytuje se podél pobřeží jižní Austráli, zdržuje se v hloubkách od 90 do 450m. Dříve byl australský krab obrovský vedlejším produktem rybolovu, dnes se loví i cíleně. Prodává se však pouze lokálně. Hřbetní krunýř dosahuje šířky až 30cm, krabi dosahují hmotnosti až 15kg. Maso je po uvaření vhodné na přípravu studených předkrmů.

Australský losos, Kahava

Kahava  je rozšířená od jihu Austrálie až po Nový Zéland. Tělo ryb je protáhlé, hřbet je zbarvený zelenavě modře, břicho je světlejší. Ryby dosahují délky max. 80cm. Maso je poměrně tmavé, s výraznou chutí. Většinou se zpracovává do konzerv. Kahavy jsou vhodné také k pečení a grilování, předem naložené v marinádě z oleje, citronové šťávy, soli a česneku.

Avokádo

AVOKÁDO je plod Hruškovce přelahodného, latinsky Persea americana.Jméno dostalo podle původního aztéckého názvu „ahuacatl“- v překladu „máslo lesa“. Exotické ovoce místo másla… Avokádo je v obchodech k dostání celý rok. V kuchyni má poměrně velké a zajímavé využití, zároveň je zdrojem mnoha vitamínů a nenasycených mastných kyselin – a přesto je svým způsobem opomíjené. Původ a historie Podle odborníků jsou nejstarší nalezená semena divokých…

Avokádový olej

Výchozí surovinou pro získání tohoto oleje je avokádo. Zelený olej se vyrábí tak, že se z dužiny avokáda vylisuje asi 30% tuku, který obsahuje. Tento olej je bohatý na jednoduché nenasycené mastné kyseliny. Hodí se pro použití v teplé i studené kuchyni, není však snadné sehnat jej jako stolní olej. Avokádový olej se využívá zejména v kosmetickém průmyslu.

počet položek na stránku

×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist