Sádlo
Sádlo je živočišný tuk, získávý z prasat, hus a kachen. Sádlo se používá především na smažení a pečení, ale i ve studené kuchyni.
Vepřové sádlo se škvaří z hřbetního a plstního sádla vepřů. Vyrábí se průmyslově i v domácnostech, patří k nejvíce oblíbeným a používaným tukům. Dobře se roztírá, má velmi příjemnou chuť. Je velmi vhodné k pečení, smažení i přímé konzumaci.
Husí sádlo se získává škvařením sádla hus a používá při tepelné úpravě některých jídel, svojí typickou lahodnou příchutí například zjemní dušené červené zelí a další jídla. Dobře se roztírá a může se konzumovat přímo například namazané na chleba.
Papriku očistíme, omyjeme, odstraníme semínka a nakrájíme na nudličky. Rajčata opláchneme, oloupeme a pokrájíme na kolečka. Očištěnou cibuli...
Na rozehřáté sádlo rozdrobíme droždí a dorůžova je osmahneme. Přilijeme vývar, přidáme očištěné, na nudličky nakrájené papriky, osolíme a vaříme.
Na rozehřáté sádlo rozdrobíme droždí a osmahneme je dorůžova. Na droždí rozklepneme vejce a rychle mícháme, až se utvoří nočky. Zalijeme je horkou...
Ze sádla a mouky připravíme tmavší jíšku, krátce v ní zamícháme prolisovaný česnek, přidáme pepř a přilijeme vývar. Promícháme a vaříme asi 20...
Mouku smícháme se solí, přidáme sádlo a postupně přiléváme vodu. Hněteme tak dlouho, až vznikne hladké těsto, které necháme chvíli odpočinout. ...
Syrové brambory oloupeme, nastrouháme najemno a osolíme. Na 40 g sádla osmahneme oloupanou, nadrobno nakrájenou cibuli a přidáme ji k bramborám....
Z fazolových lusků odkrojíme oba konce, odstraníme podélné vlákno a překrojíme je napůl. Kapustu nakrájíme na slabé proužky, očištěnou mrkev, celer...
Do mísy nasypeme mouku, přidáme rozdrobené droždí, 100 gramů změklého sádla, přilijeme vlažné mléko a vypracujeme tužší těsto. Vyválíme ho na...
Do mísy nasypeme mouku, prášek do pečiva, přidáme změklé sádlo a přilijeme mléko. Vypracujeme tužší těsto, ze kterého odtrháváme stejně velké...
Do mísy nasypeme všechny mouky, přidáme změklé máslo, sádlo, rozdrobené droždí, osolíme, okmínujeme a přilijeme vlažnou vodu. Vypracujeme těsto,...
V míse promícháme mouku s kypřícím práškem a cukrem, přisypeme skořici, špetku soli, přidáme vejce, sádlo a přilijeme mléko s rumem. Vypracujeme...
Velmi změklé sádlo rozetřeme s cukrem a rozkvedlaným vejcem, přisypeme mouku, kypřící prášek, špetku soli, přilijeme vlažné mléko a vymícháme řidší...
Do hrnku nalijeme vlažné mléko, přidáme rozdrobené droždí, špetku krupicového cukru a necháme na teplém místě vzejít kvásek. V míse promícháme...
V míse promícháme mouku s kypřicím práškem, přilijeme 70 gramů roztaveného sádla, přidáme cukr, vejce, žloutek, špetku soli, zalijeme mlékem a...
Velmi měkké sádlo trochu vyšleháme, přisypeme mouku, drcené mandle, hrozinky, kypřicí prášek, moučkový cukr, špetku soli, přidáme dvě vejce a...
V míse smícháme mouku s 20 gramy cukru, zakápneme bílým vínem a přimícháme sádlo. Vypracujeme hladké těsto, které vyválíme na tenký plát. 150...
V míse promícháme mouku s cukrem a práškem do pečiva, přisypeme strouhanou citronovou kůru, přidáme žloutky, špetku soli, sádlo a přilijeme šťávu z...
Do misky nasypeme nastrouhanou čokoládu, zalijeme horkým rozpuštěným sádlem, horkým mlékem, promícháme, aby se čokoláda rozpustila, přilijeme rum a...
Velmi měkké sádlo vyšleháme s medem, přidáme čtyři vejce, mletý anýz, fenykl, hřebíček, skořici, cukr, sodu a nakonec přisypeme mouku. Vypracujeme...
Nakrájené brambory dáme do velkého hrnce, zalijeme studenou vodou a přivedeme k varu. Vaříme 1 minutu a procedíme. Brambory vrátíme do nádoby,...
Na sádle osmažíme cibuli najemno nakrájenou a prolisovaný česnek. Zasypeme paprikou a necháme zpěnit. Přidáme nakrájenou papriku, podlijeme vývarem...
Na sádle osmažíme cibuli nakrájenou najemno, přidáme tarhoňu a chvíli opékáme. Podlijeme horkou vodou, osolíme a 15 minut pozvolna dusíme zakryté a...
Do mísy nasypeme mouku, přidáme vejce, trochu vody, osolíme a vymícháme měkké těsto. Těsto protlačujeme přes síto s většími otvory rovnou do...
Česnek oloupeme a utřeme se solí, vmícháme do sádla a opepříme. Vezmeme dva krajíce staršího chleba a z jedné strany je pomažeme ochuceným sádlem v...
Očištěného zajíce naporcujeme na menší kousky, osolíme, vložíme do pekáčku, přidáme sádlo, posypeme mletým pepřem a dáme do trouby. Pečeme velmi...
Oloupeme a omyjeme brambory. Rozkrájíme je na kostky a dáme do hrnce s osolenou vodou vařit na přibližně 20 minut. Poté je scedíme, horké vyklopíme...
Česnek oloupeme, prolisujeme a utřeme se solí. Pažitku omyjeme a okapanou nasekáme najemno. Chléb nakrájíme na kostičky. Houby očistíme,...
Brambory oškrábeme, omyjeme a nakrájíme na kostičky. Stroužky česneku oloupeme a nakrájíme na plátky. V hrnci přivedeme k varu vývar, přidáme do...
Maso očistíme, opláchneme a nakrájíme na kostky. V kastrolu rozehřejeme sádlo, zpěníme na něm nadrobno pokrájenou cibuli, přisypeme mletou papriku,...
Maso očistíme, důkladně omyjeme a pokrájíme na silnější plátky. Naklepeme, z obou stran osolíme a opepříme. Zaprášíme moukou a na rozpálené části...