Česnek
Česnek je společně s několika dalšími druhy zeleniny nepostradatelnou součástí každé kuchyně jako dochucující prostředek a koření, má ale i mnoho preventivních a léčebných účinků na lidské zdraví.
Česnek se podobně jako cibule se přidává do mnoha jídel v studené i teplé kuchyni. Může se přidávat do polévek, k pečeným i grilovaným masům, do zeleninových salátů nebo pomazánek. Nejčastěji se používá čerstvý kuchyňský česnek, prodává se ale i drcený nebo plátkovaný sušený česnek, a také granulovaný i mletý. Jako koření se využívá i česnek medvědí – bylinka, která má chuť podobnou česneku a pórku.
Při tepelné úpravě se česnek nesmí připálit, protože pak má hořkou nepříjemnou chuť, která přejde i do ostatních složek jídla.
Libeček (opich) a mladé kopřivy omyjeme, nakrájíme na tenké nudličky. Tvrdší chleba rozkrájíme na kostičky, usmažíme je v pánvi na sádle do zlatova...
Do očištěné kýty uděláme po povrchu zářezy. V misce promícháme bylinky s kořením a ve směsi obalíme rozpůlené stroužky česneku. Zářezy v kýtě...
Slepici očistíme, důkladně omyjeme a uvaříme v hrnci s osolenou vodou. Přidáme pepř, oloupanou cibuli a česnek. Hrnec přiklopíme poklicí a na...
Oloupaný česnek nakrájíme na tenké plátky, oloupanou šalotku krájíme na kolečka. Snítku tymiánu a šalvěj (4 lístky) omyjeme, tymián nahrubo...
Na kokosovém oleji opečeme nadrobno nakrájenou cibuli a česnek. Smažíme 5 minut. Tofu nastrouháme, smícháme s lahůdkovým droždím, citronovou...
Bagetu nakrájíme na plátky – velmi zešikma, aby byly plátky větší. Tyto plátky naskládáme na plech s pečícím papírem. Postříkáme olivovým olejem a...
Bagetu nakrájíme na plátky – velmi zešikma, aby byly plátky větší. Tyto plátky naskládáme na plech s pečícím papírem. Postříkáme olivovým olejem a...
Batáty nakrájíme na co nejtenčí plátky. Osolíme a opepříme je, rozprostřeme na pečící papír, zakápneme dvěma lžícemi oleje a pečeme 30 minut na 200...
Oloupanou cibili nakrájíme na drobno, česnek prolisujeme. Vyprané kroupy přes noc namočíme do vody, druhý den osolíme, uvaříme doměkka a scedíme. ...
Nejprve si připravíme masové koule: Česnek utřeme, šalotku nakrájíme na jemno. Smícháme je s masem, strouhankou, solí, pepřem, chilli kořením,...
Vepřové řízky nakrájené z kýty (nebo z krkovičky) naklepeme a mírně osolíme. V misce rozšleháme vejce se sójovou omáčkou, solamylem, prolisovaným...
Maso osolíme, posypeme solí a chilli vločkami. Smažíme na oleji ze všech stran. Mezitím si smícháme vývar, ocet, med a worcester a přelijeme to...
Papričky jalapeňo rozpůlíme a semínka vyhodíme. Zprudka je osmažíme na pánvi, až jejich kůže úplně zhnědne. Zabalíme je do sáčku a nechám je...
Vodu v hrnci smícháme s octem, worcesterem, olejem a hořčicí. Přidáme bobkový list, mletý pepř, nové koření, chilli koření, mletou papriku a sůl....
Do domácí pekárny dáme na spodek rozpuštěné máslo, vejce, lžičku soli, vlažné mléko a vodu, utřený česnek. Zasypeme to moukou a nahoru dáme cukr a...
Mandolínou nakrájíme batáty na tenké plátky (nebo můžeme udělat i spirály, pokud na to máme přístroj). V hluboké pánvi necháme rozpálit olej. V...
Špenát omyjeme a nasekáme ho najemno. Vaříme ho v horké vodě asi 5 minut. Poté ihned propláchneme ve studené vodě. Vymačkejte z něj všechnu...
Česnek si připravíme den předem. Můžeme ho péct zároveň s jiným pokrmem. Seřízneme mu špičku tak, aby řez odhalil všechny stroužky. Pečeme na 200...
Kapusty nastrouháme nahrubo. Dáme je do velké mísy. Připravíme si zálivku: citronovou šťávu smícháme s octem, olejem, najemno nasekanou šalotkou,...
Kuře naporcujeme na 8 kousků. Olej smícháme s utřeným česnekem, nasekanou petrželkou, kmínem, paprikou, chilli vločkami, solí a pepřem. Potřeme...