Křen
Křen má poměrně ostrou štiplavou chuť a pronikavé aroma, v kuchyni se používá především jako příloha k pečenému a grilovanému masu, ze sladších odrůd se připravuje chutná křenová omáčka. Používá se většinou nastrouhaný čerstvý kořen, křen se ale i suší, nakládaná a mele, připravuje se z něj i křenová pasta.
Čerstvý křen je k dostání od října do března. Skladovat se můžeme v chladničce nebo ve sklepě.
V této části najdete recepty, v kterých je křen jednou z ingrediencí a zcela jistě si z nich vyberete.
Žervé v misce dobře promícháme s nasekaným koprem, pažitkou a nastrouhaným křenem. Mírně osolíme a opepříme. Plátky šunky poklademe připravenou...
Nálev připravíme svařením vody se solí a bobkovými listy. Necháme vychladnout. Vybereme větší okurky, umyjeme a necháme okapat. Opláchneme vinné...
V hrnci rozpustíme máslo, přisypeme mouku a usmažíme světlejší jíšku. Zalijeme mlékem, dobře rozmícháme, osolíme a povaříme. Přidáme strouhaný křen...
Červenou řepu očistíme, omyjeme a ve slupce uvaříme doměkka. Poté oloupeme, na jemném struhadle nastrouháme na kaši, ochutíme solí a přidáme...
Hovězí plátky naklepeme, osolíme, opepříme, poklademe plátky uzeného bůčku a posypeme strouhaným křenem. Maso stočíme do závitků, které upevníme...
Nejprve naskládáme plátky šunky na potravinovou fólii tak, aby se částečně překrývaly. Šlehačku ušleháme a smícháme se solí, pepřem a nastrouhaným...
Plátky masa očistíme, odblaníme, mírně naklepeme, na okrajích nařízneme, osolíme, opepříme a zaprášíme hladkou moukou. Plátky opečeme na části...
Jemně nastrouhaný křen spaříme vařícím vývarem a necháme vychladnout. Jablka oloupeme, jemně nastrouháme a přimícháme ke křenu spolu s cukrem,...
Očištěnou mrkev nastrouháme na hrubé nudličky. Přidáme jemně nakrájenou cibuli, nastrouhaný křen, 2 lžíce vody, olej, cukr, citronovou šťávu, sůl...
Z omyté a odblaněné hovězí svíčkové nakrájíme silnější plátky, mírně je osolíme, opepříme a opečeme na rozehřátém oleji. Opečené maso vyjmeme a do...
Omyté a osušené porce filé pokapeme citronovou šťávou a mírně osolíme. Vložíme je do vymaštěného hrnce a ve 1/4 l vody necháme na mírném ohni asi...
Omytou červenou řepu zalijeme vařící vodou a uvaříme doměkka. Potom řepu oloupeme a nakrájíme na kostičky. Připravíme zálivku z vody, octa, cukru...
Vejce uvaříme natvrdo a necháme vychladnout. Oloupeme je, nakrájíme na tenké plátky a osolíme. Vejce upravíme na talířky a přelijeme majonézou...
Omyté filé naporcujeme, osolíme a obalíme v mouce. Porce opečeme na silně rozehřátém oleji po obou stranách. Opečené filé vložíme do ohnivzdorného...
Oloupaná, nastrouhaná jablka smícháme s nastrouhaným křenem, citronovou šťávou, jogurtem a majonézou. Všechny ingredience dobře promícháme. ...
Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a nakrájíme na nudličky. K bramborám přidáme nastrouhaný křen, jemně nakrájenou cibuli, na kostičky nakrájené...
Porce kapra bez kůže vložíme do zapékací mísy vymazané lžící másla a vysypané strouhankou. Osolíme, posypeme kari kořením, přidáme na tenké plátky...
Z oloupaného celeru, omytého libečku, pepře, hřebíčku, máty, meduňky, soli a vody uvaříme čirý vývar a polévku scedíme. V sójovém mléce rozmícháme...
Oloupaný celer a mrkev nakrájíme na kostky, omytý pórek nakrájíme na kolečka. Vývar uvedeme do varu, přidáme připravenou zeleninu, hřebíček,...
Červenou řepu vaříme v osolené vodě asi 40 minut, zchladíme a oloupeme. Ořechy nasekáme nahrubo, křen oloupeme a nakrájíme najemno nebo nastrouháme...