Gastroslovník

Zde najdete snad úplně vše o nejrůznějších potravinách a surovinách - ovoci, zelenině, masu, rybách, luštěninách atd. Nechybí ani jednoduché vysvětlení různých kuchařských výrazů nebo gastronomických názvů postupů. V tomto rozsáhlém gastronomickém slovníku najdete požadované informace nejen podle abecedy, ale i pomocí fulltextového vyhledávání. Pro ještě jednodušší a rychlejší hledání lze využít i jednotlivé kategorie.

Beaufort

BEAUFORT je tvrdý sýr pocházející z Francie. Původ a historie Beaufort má chráněný původ a vyrábí se v Savojsku v chatkách v horských oblastech. Vzhled, chuť, vůně… Beaufort má tvar mlýnského kola, průměr 60 cm a výšku 20 cm. Jeho váha se pohybuje mezi 40-60 kg. Má tmavě žlutou až hnědou velmi slabou kůrku. Chuť Beaufortu připomíná oříšky a ovoce, voní po smetaně a je lehce slaný, někdy bývá přirovnáván k Cheddaru. Výroba Na každý bochník…

Bedla červenající

Patří do skupiny lupenatých, doba výskytu je od července do listopadu. Bedla červenající je podobná bedle vysoké, liší se však menšími plodnicemi. Klobouk měří 70-180mm a třeň 100-230x10-20mm. Třeň je bělavý, hladký. Lupeny a třeň po otlačení a dužnina na řezu ihned oranžově až hnědě červenají. Bedla červenající roste velice hojně na stejných stanovištích jako bedla vysoká, ale i na ruderálních stanovištích, v parcích a v zahradách. Podobná…

Bedla Konradova

Patří do skupiny lupenatých, doba výskytu je od července do listopadu. Bedla Konradova je podobná bedle vysoké. Liší se menšími plodnicemi, klobouk měří 50-120mm a třeň 70-150x6-15mm. Klobouk je uprostřed šedohnědý, jinde jen s nečetnými setřitelnými šupinami, které jsou kolem středu a na okraji chybějí. Třeň je bělavý, jemně šedohnědě vláknitý až nepravidelně šupinkatý. Výtrusy jsou menší. Bedla Konradova roste poměrně hojně, vyskytuje se…

Bedla orosená

Patří do skupiny lupenatých, doba výskytu je od června do října. Klobouk bedly orosené měří 40-60mm, je polokulovitý, potom vyklenutý až plochý, s tupým hrbolkem, za vlhka slizký. Zbarvený je v mládí krémově, později okrově. Lupeny jsou volné nebo úzce připojené, husté, zbarvené bíle až krémově. Třeň o rozměrech 40-60x5-10mm je válcovitý, někdy nahoře rozšířený, na vrcholu bělavý, jemně vláknitý, pod prstenem na bělavém podkladě hnědě šupinkatý.…

Bedla tmavohnědá

 Patří do skupiny lupenatých, doba výskytu je od července do listopadu. Bedla tmavohnědá se velmi podobá bedle vysoké. Má však klobouk široký 100-200mm, povrch třeně na bázi po poranění vínově červená a kůra třeně se na řezu zbarvuje oranžově.

Bedla útlá

Patří do skupiny lupenatých, doba výskytu je od srpna do října. Klobouk bedly útlé měří 70-150mm, je vejčitý, potom kuželovitý až zvoncovitý, s výrazným hrbolkem. Zpočátku je zbarvený světle okrově až světle šedohnědě, brzy rozpraskává v drobné šupinky na bělavém podkladě. Lupeny jsou volné, zbarvené bělavě. Třeň o rozměrech 70-150x7-12mm je válcovitý, na bázi ztlustlý, nahoře světle okrový a jemně vločkatý. Pod prstenem na bělavém až krémovém…

Bedla zardělá

Patří do skupiny lupenatých, doba výskytu je od června až července do října. Klobouk bedly zardělé měří 30-90mm, je polokulovitý, vyklenutý až plochý, lysý, za sucha na okraji jemně šupinkatý. Zbarvený je bíle, bělavě, uprostřed někdy zašedle. Lupeny jsou volné, s malým límečkem, husté, zbarvené bíle, potom narůžověle. Třeň o rozměrech 40-80x7-15mm je válcovitý, na bázi rozšířený až hlízovitý, lysý, bíle zbarvený. Prsten je vytrvalý, pohyblivý,…

Bedlovnice zlatá

Patří do skupiny lupenatých, doba výskytu je od srpna do října. Klobouk bedlovnice zlaté měří 50-200mm, v mládí je polokulovitý, potom zvoncovitý až vyklenutý, na okraji někdy se zbytky vela, často zvrásnělý, jemně zrnitě šupinkatý. Zbarvený je zlatožlutě až skořicově hnědě, někdy s oranžovým nádechem. Lupeny jsou volné, krémové, potom okrové až okrově hnědé. Třeň o rozměrech 80-150x10-30mm je válcovitý až kyjovitý, nad prstenem zbarvený krémově…

Beef sausage – syrový

Beef sausage je růžová klobása s výraznou masitou chutí. Je vyrobená z hovězího masa, měří 10cm a široká je 2cm. Nejčastěji se tato klobása podává s křenem nebo s hořčicí.

Beijing garlic sausage – vařený

Čínská klobása vyrobená z vepřového masa, škrobu a koření. Masová směs se plní do vepřových střívek, klobása se vaří a po vychladnutí krájí. Beijing garlic sausage měří 15cm a široká je 3,5cm. Podává se s česnekovou omáčkou.

počet položek na stránku

Nejhledanější

Nejsou zde žádné hledané položky.

 
×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist