Mangold

Mangold je velmi podobný špenátu a jako špenát se také připravuje. Listy i stonky mangoldu mají příjemnou jemnou ořechovou a lehce nasládlou příchuť.

Mangold se nejčastěji tepelně upravuje vařením ve vodě nebo v páře, může se i dusit nebo zapékat. K smažení, pečení a dalším podobným tepelným úpravám se nehodí.

Listy se přidávají syrové do salátů, tepelně se upravejí podobně jako špenát, mohou se použít i na přípravu různých závitků s nádivkami. Řapíky - stonky -  se konzumují syrové i tepelně upravené. Nejčastěji se připravují jako chřest, jsou z nich vynikající polévky. Syrové se často servírují jako zeleninová příloha, konzumují se i samostatně s různými omáčkami.

Listy i řapíky jsou velmi chutné zapečené například s různými druhy sýrů, často se přidávají do čínských nebo indických jídel. Vynikající je i nádivka s mangoldem do slaných závinů, závitků a palačinek nebo náplň do koláčů.

Seřadit
Nalezeno 40 receptů
Zobrazení

Špenátové listy přebereme, dobře omyjeme a dáme vařit do osolené vody na 10 minut. Vařený špenát ocedíme, propláchneme studenou vodou, vymačkáme,...

5
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
1 hlas
Celkový čas přípravy 40 min Počet komentářů k receptu1

Těstoviny uvaříme v dostatečném množství osolené vody a slijeme. V kastrolu na oleji osmahneme nasekaný česnek, přidáme propláchnutý čerstvý...

5
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
1 hlas
Celkový čas přípravy 25 min Počet komentářů k receptu1

Cibuli oloupeme, jemně nakrájíme a osmažíme na tuku dorůžova. Zasypeme ji moukou, osmahneme, zastříkneme vývarem a dobře rozmícháme. Do jíšky s...

5
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
1 hlas
Celkový čas přípravy 25 min Počet komentářů k receptu1

Cibuli oloupeme a najemno nakrájíme. Česnek oloupeme a prolisujeme. Slaninu nakrájíme na malé kousky. V pánvi rozehřejeme olej, necháme na něm...

5
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
3 hlasy
Celkový čas přípravy 30 min Počet komentářů k receptu2
Recept obsahuje video

Na pracovní desce zpracujeme osolenou mouku s rozšlehanými vejci a olejem. Vzniklé lepkavé těsto hněteme 10 minut dohladka. Zabalíme do fólie...

5
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
1 hlas
Celkový čas přípravy 38 min Počet komentářů k receptu3

Kosti dobře omyjeme, rozsekáme a vložíme do hrnce. Zalijeme je studenou vodou, osolíme a uvedeme do varu. Vaříme je zvolna nejméně 2 hodiny. Do...

0
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
žádný hlas
Celkový čas přípravy 180 min

Rozmrazený špenát dusíme asi 3 minuty na cibulce, potom vmícháme brynzu, část sýru, vejce, žloutek a krupici. Osolíme a dochutíme kořením. Z těsta...

0
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
žádný hlas
Celkový čas přípravy 50 min

Vejce rozmícháme, mírně osolíme, vlijeme je do pánvičky s horkým tukem a necháme mírně zapéci. Do středu omelety navršíme horký špenát, částečně...

0
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
žádný hlas
Celkový čas přípravy 20 min

Uzený bůček doměkka uvaříme, vykostíme a nakrájíme na malé kostičky. V osolené vodě uvaříme téměř doměkka těstoviny, uvařené scedíme a...

0
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
žádný hlas
Celkový čas přípravy 110 min

Očištěný špenát nejprve důkladně propláchneme pod tekoucí studenou vodou a necháme okapat. Oloupaný česnek nakrájíme na jemné nudličky. Ve woku...

0
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
žádný hlas
Celkový čas přípravy 25 min

Rozmrazíme špenát, poté ho podusíme. Přidáme pepř a sůl. V hrnci rozpustíme půlku másla, pokrájenou cibuli a česnek na něm necháme zesklovatět....

0
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
žádný hlas
Celkový čas přípravy 55 min

Rozdělený květák na růžičky uvaříme v osolené vodě. Slijeme ho, necháme zakrytý. V hrnci rozpustíme mražený špenát a nakrájený sýr. Zalijeme...

0
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
žádný hlas
Celkový čas přípravy 50 min

Rozválíme listové těsto, potřeme ho podušeným špenátem. Poklademe lososem pokrájeným na kostičky a houbami z nichž jsme opláchli nálev. Přidáme...

0
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
žádný hlas
Celkový čas přípravy 40 min

Kuřecí prsa nejprve na potravinové fólii rozklepeme a okraje zarovnáme. Odkrojíme přebytečné části a ty rozmixujeme na fáš. Maso lehce posypeme...

0
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
žádný hlas
Celkový čas přípravy 90 min

Těstoviny uvaříme obvyklým způsobem. Uvařené těstoviny propláchneme, necháme okapat a promícháme je se špenátem, který jsme podusili na másle,...

0
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
žádný hlas
Celkový čas přípravy 30 min

Osmahneme oloupanou a nakrájenou cibuli a přidáme nakrájené kuřecí řízky, osolíme a opepříme. Přimícháme špenát a zalijeme smetanou. Přidáme...

0
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
žádný hlas
Celkový čas přípravy 50 min

V osolené vodě si uvaříme brambory nakrájené na kostičky s česnekem. Z mouky a másla si uděláme světlou jíšku, kterou poté zalijeme odvarem z...

0
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
žádný hlas
Celkový čas přípravy 65 min

Omytý špenát spaříme ve vařící vodě, vymačkáme vodu a špenát nasekáme. Osmahneme na oleji cibuli, přidáme mouku a připravíme zásmažku. Zalijeme...

0
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
žádný hlas
Celkový čas přípravy 30 min

Nakrájenou cibuli zpěníme na oleji, přidáme špenát a podusíme. Osolíme a očesnekujeme. Do koláčové formy rozprostřeme listové těsto a na něj...

0
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
žádný hlas
Celkový čas přípravy 65 min

Mladé listy špenátu přebereme, omyjeme a v osolené vodě je uvaříme doměkka. Ocedíme a necháme okapat. Na hotový špenát umeleme trochu pepře a na...

0
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
žádný hlas
Celkový čas přípravy 30 min

počet položek na stránku

×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist