Gastroslovník

Zde najdete snad úplně vše o nejrůznějších potravinách a surovinách - ovoci, zelenině, masu, rybách, luštěninách atd. Nechybí ani jednoduché vysvětlení různých kuchařských výrazů nebo gastronomických názvů postupů. V tomto rozsáhlém gastronomickém slovníku najdete požadované informace nejen podle abecedy, ale i pomocí fulltextového vyhledávání. Pro ještě jednodušší a rychlejší hledání lze využít i jednotlivé kategorie.

Limburger

Jde o měkký sýr původem z Německa. Vyrábí se z kravského mléka sráženého syřidlem. Hmota nařezaná na hrubá zrna se plní do děrovaných forem a několikrát se obrací, aby mohla odtéci syrovátka. Poté se sýr vkládá do solného roztoku. Během zrání se sýr ještě obrací a vtírá se do něj solný roztok. Limburger zraje ve vlhkých sklepech celkem 3-4 týdny. Má tvar hranolu a hmotnost 200g-1kg. Těsto je světle žluté a má měkkou konzistenci, kůrka je…

Límcovka měděnková

Patří do skupiny lupenatých, doba výskytu je od srpna do listopadu. Klobouk límcovky měděnkové měří 20-80mm, je polokulovitý, potom vyklenutý až plochý, s tupým hrbolkem. Za vlhka je slizký, v mládí pokrytý bělavými šupinami, vytrvávajícími na okraji až do stáří. Zbarvený je modrozeleně, ve stáří až žlutozeleně nebo okrově. Lupeny jsou široce připojené, bledé, potom fialově šedé až fialově hnědé, s bělavě vločkatým ostřím. Třeň o rozměrech 40…

Límcovka věnčená

 Patří do skupiny lupenatých, doba výskytu je od července do listopadu. Klobouk límcovky věnčené měří 15-50mm, je téměř polokulovitý, brzy ploše vyklenutý, za vlhka lepkavý. Zbarvený je světle okrově až žlutookrově. Lupeny jsou vykrojeně připojené, poměrně husté, zbarvené šedofialově, potom purpurově až čokoládově hnědě, s bělavě vločkatým ostřím. Třeň o rozměrech 25-50x4-10mm je válcovitý, jemně vláknitý, naspodu někdy vločkatý. Zbarvený je…

Límcovka vrásčitoprstenná

Patří do skupiny lupenatých, doba výskytu je od května do října. Klobouk límcovky vrásčitoprstenné měří 60-150mm, je kuželovitý, ploše vyklenutý až plochý, dlouho podvinutý, hladký, lesklý. V mládí je vínově hnědý, s nepravidelnými zbytky bělavého vela, potom okrově hnědavý, ve stáří až krémový, jemně vínově hnědě vláknitý. Lupeny jsou široce připojené, zbarvené světle šedě, potom černofialově, s bělavým, jemně zoubkatým ostřím. Třeň o rozměrech…

Limetka

LIMETA známá také jako LIMETKA -botanicky Citrus aurantiifolia, anglicky a francozsky lime, německy Limette nebo španělsky lima ácida je citrusový plod stromu Citrus limetta. Příjemně kyselé a velmi zdravé ovoce… Limeta je kyselé citrusové ovoce, které zná asi každý. Pokládáme ho většinou „jen“ za odrůdu citronu, z které se používá především šťáva. I limetka má ale větší využití a samozřejmě jako všechny citrusové plody i významné účinky na…

Lincolnshire sausage – syrový

Klobása vyrobená z hrubě mletého vepřového masa. Lincolnshire sausage je méně peprná než většina britských klobás. Okořeněná je zpravidla šalvějí, muškátovým oříškem, novým kořením a zázvorem. Lincolnshire sausage měří 12cm a široká je 3cm.

Linguica – fermentovaný

Brazilská klobása vyrobená z fermentovaného libového vepřového masa, kořeněná paprikou a česnekem. Linguica se obvykle nesuší, měří 43cm a široká je 4cm.

Linguica – fermentovaný, sušený

Linguica patří k nejběžnějším portugalským klobásám. Je vyrobená z jemně mletého vepřového masa, česneku, papriky, oregana a římského kmínu. Před konzumací se klobása udí a suší, často se přidává do dušených pokrmů. Linguica měří 30cm a široká je 2,5cm.

Linguine

Jedná se o těstoviny ve tvaru dlouhých úzkých nudlí.

Lín obecný

Lín je rozšířený téměř po celé Evropě, nevyskytuje se jen na severu Skandinávie, na severu Skotska a v přítocích Severního ledového oceánu. Kůže línů je hrubá, silně sliznatá, zbarvená dozelena. Sliz chrání kůži před poraněním. Lín obecný dosahuje délky 60cm, většinou dorůstá jen do délky 20-30cm. Líni jsou nejchutnější kaprovité ryby. Při kuchyňské přípravě je třeba postupovat opatrně, mícha a svalstvo línů jsou i několik hodin po zabití ryby…

počet položek na stránku

Nejhledanější

Nejsou zde žádné hledané položky.

 
×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist