Gastroslovník

Zde najdete snad úplně vše o nejrůznějších potravinách a surovinách - ovoci, zelenině, masu, rybách, luštěninách atd. Nechybí ani jednoduché vysvětlení různých kuchařských výrazů nebo gastronomických názvů postupů. V tomto rozsáhlém gastronomickém slovníku najdete požadované informace nejen podle abecedy, ale i pomocí fulltextového vyhledávání. Pro ještě jednodušší a rychlejší hledání lze využít i jednotlivé kategorie.

Kärtner Hauswürstel – fermentovaný, sušený

Rustikální Rohwurst vyrobený z vepřového a hovězího masa a z tuku. Masová směs je ochucená pepřem a česnekem. Kärtner Hauswürstel se nejdříve udí a potom suší. Strukturu může mít středně hrubou nebo hrubou, měří 22cm a široký je 2,5cm.

Kartoffelwurst – vařený

Tento Kochwurst má nízký obsah tuku, kostičky sádla se při výrobě nahrazují bramborami. Nakrájené brambory se promíchají s vepřovým masem, krví a jinými druhy masa, např. s hovězím. Kartoffelwurst je na povrchu vrásčitý, měří 45cm a široký je 4cm.

Käsekreiner – vařený

Jedná se o Brühwurst s hladkou konzistencí, vyrobený z vepřového masa. V náplni jsou kousky ementálu, které se při grilování rozpouštějí. Párky Käsekreiner jsou oblíbeným občerstvením, podávají se teplé v housce s hořčicí. Párek měří 15cm a široký je 2cm.

Kasseler Leberwurst – vařený

Jedná se o jemně uzený měkký Kochwurst, vyrobený z vepřových jater a kousků šunky. K ochucení se používá majoránka a bílý pepř, někdy také cibule. Kasseler Leberwurst je dlouhý 25cm a široký 7cm.

Kašťa bělavá - sassafras (Sassafras albidum)

Jinak filé prášek či filé gumbo. Používáme sušené listy a sušenou kůru. Sassafras má kořenitou chuť, není ostrý. Je oblíbeným kořením v kuchyních jižních států. Hodí se do zeleninových pokrmů, k rybám i drůbeži. Přidává se do jídel "z jednoho hrnce", zjemňuje pokrmy gumbos a kreolská jídla. Sassafras je možné koupit mletý jako prášek pouze v obchodech s kořením. Uchovává se v suchu a temnu, vzduchotěsně uzavřený.

Kaštanový med

KAŠTANOVÝ MED - med z květů kaštanu Původ a výskyt Med z nektaru kaštanovitých stromů se vyrábí nejčastěji v Americe, Japonsku a Evropě. Populární je zejména v Itálii, Francii a Řecku, kde se i pořádají festivaly kaštanového medu. Včely sbírají nektar na tento med na jaře, v květnu a červnu, kdy tyto stromy kvetou. Vzhled, chuť, vůně… Kaštanový med je tmavý, světle hnědý až hnědočerný. Díky vysokému obsahu fruktózy snadno krystalizuje. Má…

Kaszanka – vařený

Klobása vyrobená z vepřové krve smíchané s mletými játry, plícemi a tukem. Kaszanka je ochucená cibulí a majoránkou. Konzistence této klobásy je hrudkovitá díky pohankovým nebo ječmenným kroupám, které masová směs také obsahuje. Kaszanka měří 10cm a široká je 4cm. Podává se vařená nebo smažená.

Kaviár - nákup a uchování

Kaviár jsou vypreparované rybí jikry, teoreticky jej lze vyrobit z každého druhu ryb. Je ale jisté, že nejlepší a nejjemnější jsou jikry z jeseterů. Mistry v přípravě kaviáru jsou Rusové a Íránci, jeseteři se hojně vyskytují v Kaspickém moři. Druhy kaviáru Tobi-ko - Na Tchajwanu se tak nazývá kaviár z letounů (létajících ryb). Tento druh kaviáru má zářivě oranžovou barvu, zrna jsou menší, než má pstruží kaviár. V Evropě je tobi-ko k dostání…

Kdoule

KDOULOŇ OBECNÁ – KDOULE - latinsky Cydonia oblonga, anglicky quince,francouzsky coinge, německy Quitte nebo Schmeckbirne - je jediným druhem rodu Cydonia. Pro vlastní plody se pěstuje méně než ostatní ovocné stromy nebo keře, používá se i jako podnož pro jiné druhy ovoce, nejčastěji hrušky. Zdravé aromatické ovoce Kdoule již Hippokrates ve 4. století před naším letopočtem označoval jako pro člověka nejvíce prospěšné ovoce, Plinius Starší ho…

Kedlubna

KEDLUBEN- kedlubna, odborně brukev zelná kedluben - latinsky Brassica oleracea invar acephala var. gongylodes.anglicky kohlrabi nebo turnip cabbage, francouzsky chou-rave a také colrave, německy Kohlrabi, italsky cavolo rapa - je jedním z nejvíce rozšířených druhů košťálové zeleniny. Oblíbená zdravá zelenina Kedlubna v současné podobě je vyšlechtěnou formou brukve zelné. Patří mezi oblíbené druhy košťálové zeleniny, která je k dostání téměř po…

počet položek na stránku

Nejhledanější

 
×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist